Українська книга під склепінням Королівського замку у Варшаві

Українська книга під склепінням Королівського замку у Варшаві
268826 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цьогорічна Ювілейна ХХХ Ярмарка Історичної книги у Варшаві пройшла з великим успіхом в аркадах Королівського замку. Доволі просторим і цікавим був Український стенд, на якому свої книги презентувала низка київських і львівських видавництв.

Організаторами ярмарку є польські Фундація історії та культури, Національний інститут музеології та охорони колекцій, Інститут національної пам’яті та Асоціація польських музеологів – Мазовецький відділ.

Як і раніше, 30-й Ярмарок став місцем популяризації історичної літератури, місцем зустрічі з видавцями, авторами та місцем вдалого шопінгу. У ювілейному виданні взяли участь близько 180 видавництв з Польщі, України та Білорусі та понад 200 авторів. Майже 50 зустрічей відбулося у трьох залах Королівського замку та близько 160 зустрічей на стендах – загалом понад 210 подій протягом чотирьох днів. Аудиторія оцінила цікаву пропозицію видань і надзвичайно насичену програму супроводжуючих заходів, привабливих для ентузіастів історії в багатьох аспектах – за приблизними оцінками, цього року Аркади Кубіцького відвідало 24 000 людей.

Крім книговидавництв з історії, на Ярмарку працювали тематичні виставкові зали. Продовженням давньої традиції Ярмарку є налагодження та розвиток міжнародної співпраці з сусідами, цього року ТХК супроводжували Виставку української книги та Виставку незалежних білоруських видавців. На Музейному книжковому салоні були представлені видання з 30 польських музеїв.

Традиційно на Ярмарку також було оголошено переможців конкурсу на найкращу історичну книгу року – КЛІО, нагороджених у чотирьох номінаціях: авторська – за індивідуальний внесок автора у популяризацію історії; наукова монографія – за значний внесок у вивчення історії; редакційна – для видавця для видання цікавих серій, циклів; varsaviana – за внесок у популяризацію історії Варшави. Журі 28-го випуску премії KLIO розглянуло 200 книжкових пропозицій, виданих у 2021-2022 роках, поданих 82 видавництвами.

Під час ярмарку також познайомилися з переможцями професора Єжи Сковронека та конкурсу «Музейна книга року 2022», який є новою ініціативою Національного інституту музеології та охорони колекцій та Фундації історії та культури, яка викликала неабиякий інтерес музейних видавців.

Організатор запрошує видавництва, книжкові магазини, музеї, інститути, наукові установи, установи місцевого самоврядування, культурно-освітні центри та організації, зацікавлені у виставленні власних видавничих пропозицій, взяти участь у наступному Ярмарку.

Валентин КОНДРАТЮК

Теги: ХХХ Ярмарок історичної книги у Варшаві, Польща й Україна: реалії і перспективи,УІК,Український інститут книги, Україна, Незалежний український медіацентр у Європі, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF, Валентин Кондратюк
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео