Перебування Юрія ЩЕРБАКА у Ягеллонському університеті

Перебування Юрія ЩЕРБАКА у Ягеллонському університеті
311687 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перебування Юрія ЩЕРБАКА у Ягеллонському університеті 

Три дні в Ягеллонському університеті, одному з найстаріших в Європі (заснований у 1364 році), виступав голова Ради Незалежного Медіа Форуму Юрій Щербак. Із цієї нагоди в корпусах університету були розвішані афіші й оголошення, які запрошували на зустріч з «політичним і громадським діячем, відомим українським письменником, професором Юрієм Щербаком».

На запрошення відгукнулися численні студенти і викладачі краківського університету, які вислухали виступи київського гостя польською і українською мовами.

Темою першого вечора була Чорнобильська катастрофа 1986 року, свідком і літописцем якої став Юрій Щербак. Модератори – викладач університету доктор Павел Секура, дослідник аварії на ЧАЕС,  автор п’яти наукових книжок про подію, та польський журналіст Томаш Рут, який неодноразово бував на місці катастрофи, – цитували польські переклади тексту документальної повісті українського письменника, ставили Ю.Щербаку непрості питання щодо обставин і перебігу катастрофи, її соціальних і політичних наслідків.

Гість з України висловив думку, що будь-який «мирний» ядерний об’єкт (реактор або сховище відпрацьованого ядерного пального) може перетворитися на своєрідну «брудну ядерну бомбу» – і навів приклад злочинних дій російських агресорів, які захопили Чорнобильську та Запорізьку АЕС, і, ведучи там бойові дії, шантажують Україну та світ новими ядерними катастрофами.

Ю.Щербак відповів на численні запитання модераторів та учасників зустрічі, розповівши маловідомі подробиці про причини аварії на четвертому блоці ЧАЕС та медичні наслідки вибуху реактора РБМК, а також поділився враженнями з перебування в зоні аварії японської АЕС Фукусіма. Він підкреслив, що неприпустимо вести будь-які військові дії поблизу атомних електростанцій.

Друга зустріч Ю.Щербака була присвячена його письменницькій та дипломатичній діяльності. Викладачі факультету міжнародних та політичних студій доктор Анна Міхалко та Вікторія Балянто розповіли про літературну творчість та дипломатичну діяльність гостя, а також поставили йому ряд запитань.

Ю.Щербак почав свій виступ із цитування вірша українського поета Миколи Холодного, розповівши про трагічну долю багатьох українських письменників, репресованих каральною системою комуністичного режиму. Відповідаючи на запитання студентів-міжнародників, які бажають стати дипломатами, гість детально окреслив специфіку і складність цієї важливої професії.

Дві зустрічі українського письменника і дипломата з польською молоддю, які тривали по декілька годин, відбулися в теплій, дружній атмосфері.

Втретє Юрій Щербак виступив на відкритій Міжнародній конференції «Університет і війна». Її учасників привітав Генеральний консул України у Кракові В’ячеслав Войнаровський, який висловив щиру подяку дружній Польщі та польським громадянам за допомогу надану Україні.

У своєму виступі Юрій Щербак охарактеризував російську агресію проти України, як війну колоніальну, імперсько-геноцидну, звірячу, спрямовану на знищення української держави, української освіти, мови, культури, майбутнього нашого народу. Він конкретизував факти рашиських злочинів проти цивільної інфраструктури, зокрема проти українських університетів.

Перебування Ю.Щербака в Ягеллонському університеті, його численні зустрічі зі студентами та професорами цього вищого учбового закладу, участь в обговоренні актуальних проблем українсько-польської дружби і співробітництва у відсічі путінській ідеології та військовому вторгненню росії в Україну, стали ще одним свідченням зростання інтегральної взаємодії представників українського та польського громадського суспільства.

Валентин Кондратюк, Незалежний Медіа Форум

На світлині Юрій Щербак із учасниками однієї із зустрічей у Ягеллонському університеті в Кракові, 23-25 листопада 2022

 

Теги: Студії Польсько-Українські Ягеллонського університету в Кракові,Ягеллонський університет у Кракові, Юрій Щербак, Агресія росії в Україні, Незалежний Медіа Форум, Події в Україні та Польщі, Польща й Україна: реалії і перспективи, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео