Реституція культурних цінностей Польщі з Німеччини

Реституція культурних цінностей Польщі з Німеччини
397244 ПЕРЕГЛЯДІВ

Я прошу генерального директора Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури – ЮНЕСКО налагодити співпрацю у сфері повернення та реституції культурних цінностей, вивезених з Польщі, – заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик.

Під час спільної прес-конференції з віце-прем’єр-міністром, міністром культури та національної спадщини Польщі Пьотром Глінським Мулярчик оголосив, що він звертається до «Генерального директора Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури – ЮНЕСКО з проханням про співпрацю у сфері повернення та реституції вивезеної з Польщі культури».

«Надзвичайно масштабні та важкі втрати, завдані під час німецького вторгнення та окупації в 1939-1945 рр., сильно вплинули на всю нашу країну, але також зокрема на сферу культури, мистецтва, науки та освіти. Польська культурна та інтелектуальна спадщина була нищена агресора з особливою люттю. Здобутки та досягнення поколінь поляків, історична архітектура, мистецькі колекції, бібліотеки, архіви систематично знищувалися, грабувалися»,  зазначив він.

Він додав, що "Німеччина ще не притягнута до відповідальності за дії свого правового попередника". «Ми навіть не бачимо бажання чи доброї волі по сьогоднішній день виправити всю цю шкоду, пограбування, повернути награбовані культурні цінності та твори мистецтва.

Хочу підкреслити, що під час мого нещодавнього візиту до Берліна, де я мав можливість зустрітися зі своїми колегами в МЗС ФРН, я однозначно звернувся до своїх партнерів, що ми очікуємо відповіді на надіслану дипломатичну ноту. Хочу підкреслити, що в третьому пункті дипломатичної ноти, адресованої Німеччині, є наша вимога вжити системних заходів для врегулювання питання повернення награбованих культурних цінностей і творів мистецтва. Ми закликаємо уряд Німеччини  до відповідального ставлення до скоєного пограбування», – підкреслив заступник глави МЗС Польщі.

Як він зазначив, "знищення нашої культурної спадщини було системним". «Пограбування Варшави, винищення, пограбування призвели до того, що з Варшави було вивезено понад 50 тисяч вагонів з меблями, книгами, картинами, скульптурами»,  нагадав заступник голови Міндипломатії.

Заступник глави МЗС також додав, що "сьогодні всі ці речі знаходяться в німецьких будинках, особняках, музеях". «Це просто ресурси німецької держави»,  наголосив він.

Мулярчик підкреслив, що існують різні оцінки втрат Польщі під час Другої світової війни. «За нашими оцінками, з Польщі було викрадено понад 500 000 різних видів цінних і важливих ресурсів, пов’язаних з культурою та нашою спадщиною», – сказав він.

Він зазначив, що «ЮНЕСКО відіграє ключову роль у питаннях, пов’язаних із захистом національної культурної спадщини».

Він також нагадав, що «ЮНЕСКО також має міжурядовий комітет, який відповідає за пошук відповідних засобів для сприяння двостороннім переговорам і переговорам щодо реституції та повернення культурних цінностей і творів мистецтва».

«Враховуючи цей досвід, ми просимо Генерального директора ЮНЕСКО розпочати цю співпрацю та конструктивно допомогти в процесі повернення культурних цінностей, викрадених Німеччиною з Польщі», - підкреслив Аркадіуш Мулярчик.

На думку віце-прем’єр-міністра, міністра культури та національної спадщини Польщі Пйотра Глінського, ця чергова ініціатива є частиною заходів польського уряду.

Він нагадав, що підготовка звіту про втрати від війни стала результатом п'яти років, який координував Мулярчик. «На даний момент ми продовжуємо нашу діяльність. З одного боку, вони полягають у здійсненні дипломатичного тиску в міжнародних відносинах (...) на німецьку державу, а з іншого боку, вони полягають у створенні коаліції, тобто посилаючись на інституції на світовій та міжнародній арені, які можуть допомогти Польщі з нашими законними вимогами щодо компенсації», – сказав Пьотр Глінський.

На запитання, яких ефектів вони очікують від звернення до ЮНЕСКО, віце-прем'єр відповів: "Ми наголошуємо на новому стандарті, який з'явився в ситуаціях такого виду компенсації. Факти, потім збитки, компенсації, повернення",  сказав він. Він додав, що такий стандарт має бути застосований також у польсько-німецьких відносинах у зв’язку з Другою світовою війною."Ми не хочемо нічого іншого, як перенесення загально очевидних стандартів поведінки в цих питаннях на основі наших спільних європейських цінностей".

«Ми хочемо, щоб німецька держава розуміла, що в сучасному світі, коли ми поділяємо спільні цінності та союзи – військові, політичні та економічні – не може бути, щоб хтось закривав очі на наслідки неприйняття певної системи цінностей». Він додав, що наше завдання – донести ці аргументи.

"Ми терплячі, ми знаємо, що це може зайняти час, але держава Німеччина також повинна подбати про свою репутацію і повинна пояснити світовій громадськості, чому вона не реагує на законні вимоги. Ми готові до переговорів",   запевнив він. 

Автори: Дарія Каня, Дарія Порицька, Анна Крушинська, Ольга Лозінська (PAP)

Світлина: Віце-прем'єр-міністр, голова Міністерства культури та національної спадщини Пьотр Ґлінський під час інавгурації кампанії "Пусті рамки"PAP/Mateusz Marek

Теги: Реституція культурних цінностей,Військові репарації Німеччини Польщі,Міністерство культури та національної спадщини Польщі,ЮНЕСКО, Культура, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF,Аркадіуш Мулярчик,Міністр Пйотр Глінський
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео