Генерал Вальдемар СКШИПЧАК про танки Leopard і "броньований кулак"

Генерал Вальдемар СКШИПЧАК про танки Leopard і "броньований кулак"
272794 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Сучасні танки потрібні Україні для того, аби виграти війну з Росією 

Вальдемар Скшипчак: «Танки Leopard 2 потраплять на війну у березні цього року. І дозволять українцям створити "броньований кулак" та визволити захоплені окупантами землі»

Інтерв'ю з екс-командувачем Сухопутних військ Польщі, генерал-лейтенантом Вальдемаром Скшипчаком

 Цими днями польський прем'єр Матеуш Моравєцький оголосив, що разом з 14-ма легендарними Leopard 2 Україна отримає від союзників ще 60 танків Twardy, які стануть частиною великого «броньованого кулака», про який говорив у зверненні до нації президент України Володимир Зеленський. Чому сучасні танки так важливі для перемоги України над ворогом? Та чи зможе Україна з наявною зброєю втримати наступ росіян, який експерти прогнозують на весну? Про це у програмі «Розмова тижня» розповів екс-командувач Сухопутних військ Польщі, генерал-лейтенант Збройних сил Польщі у відставці  Вальдемар Скшипчак.

- Війна Росії проти України триває вже майже рік. Чому танки «Леопард» і «Леопард-2» так важливі для України? Що вони змінять у війні?

- Усі танки, які Україна отримає, - чи це будуть танки «Леопард», чи танки британські «Челенджер», чи французькі «Леклерк», чи американські «Абрамси», вони всі потрібні Україні для того, аби виграти цю війну. Ці танки тяжкі, наступальні і вони потрібні для контрнаступу і визволення Сходу України від російської окупації.

 

·                  Яка різниця між танками «Леопард» і «Леопард-2», а також «Абрамс» і «Челенджер»?

Загалом усі танки, які будуть передані - це «Леопард» і «Леопард-2». Кожна країна має свою модифікацію тих танків. Але їх гармата, так звана H-34 калібру 120 – це хороша гармата. «Леопард» має великі можливості ведення вогню. І в цілому не бачу різниці між бойовими можливостями серед танків «Леопард». Натомість танки Leopard дещо різняться від «Абрамсів». Зокрема, танки «Абрамс» технологічно складніші і мають ефективніші системи керування вогнем та наведення гармати на ціль.

Усі танки  є важкими і наступальними, добре броньованими, мають хорошу мобільність, пересування по території.

Ключової різниці між ними немає, оскільки всі танки є НАТівськими, такими, що застосовуються в арміях НАТО. Вони мають схожу амуніцію, схожий тип палива (за винятком американських), вмісткість така ж сама. Тому, на мою думку, більше спільного, аніж відмінного. І українці швидко використають їх у війні проти Росії.

 

·                  Я так розумію, що треба українській армії змінювати тактику, застосовуючи такі танки?

Так, тому що ці танки інші, ніж радянські, вони наступальні і їх переваги в тому, що вони найкраще ідуть в атаку. Тому українці мають змінити тактику використання цих танків, які отримають. Інакше їх експлуатувати, передусім – використовувати їх як «броньований кулак» для того, аби пробити російську оборону.

 

·                  Пане Вальдемаре, зміна системи експлуатації та ремонту танків. Це слабке місце української армії?

Загалом, напевно, українці не підготовлені для того, аби забезпечувати логістично ці танки. Але ж є Польща, Німеччина, Велика Британія, американці і французи та інші союзники з НАТО,  щоб ці танки логістично забезпечити. На мою думку, треба підготуватись до ремонту цих танків. Якщо українці матимуть потребу, то ми їм поможемо. Бо ми даємо ці танки саме для того, щоб вони були у руках українців ідеальним знаряддям боротьби проти Росії.

 

·                  Бо я так розумію, що танки Леопард та інші не можна довіряти слабо підготовленим танкістам?

Я танкіст. Танкіст має бути добре підготовленим, щоб міг керувати тим танком, який дістався йому до рук і добре використати його у боротьбі.

І ключовою справою тут є те, щоб українці могли на цих танках підготуватись. Я припускаю, що на танки союзників українці дадуть танкістів добре підготовлених на танках радянського зразка, які швидко перейдуть з радянських танків на танки НАТівські.

  

·                  Пане Вальдемаре скільки танків союзники передають Україні і скільки дає Польща?

Загалом тих танків не менше 150-ти. Польща перекаже 14 одиниць. Натомість, на мою думку, це замало. Сильно замало. Треба принаймні дати Україні 300 танків, 45 батальйонів, з оснащенням,  які могли б прорвати російську оборону. Щоб українці мали цей «броньований кулак», який дозволить визволити втрачену Східну Україну.

 

·                  Коли танки «Леопард -2» і «Челенджер» потраплять в Україну. Які танки має Росія, і які переваги танків «Леопард»?

Загалом, танки потраплять на війну наприкінці березня цього року. Тобто за два місяці повинні бути вже на фронті. Думаю, коли це відбудеться, українці будуть підготовлені. Танки росіян - це танки російської конструкції Т–72, вони мають інший калібр, конструкцію та боєкомплект. На мою думку, танки «Леопард» з точки зору мобільності, вогневої потужності та  оснащення переважають радянські танки, якими володіють росіяни. Так само французькі танки, американські чи британські є ліпшими від російських, котрі мають слабке оснащення і слабшу амуніцію перед тією, якою послуговуються війська НАТО, і ті, хто має «Леопарди». Амуніція у них багатофункціональна, яка  загалом може знищити кожен російських танк, який потрапить в ціль «Леопардів» або «Абрамсів».

 

·                  Коли почалась війна Росії проти України, які танки мала Україна? Чи маєте інформацію про це?

Я знаю, я був в Україні напередодні війни. Знаю, що мали танки  Т-64, мали «Оплот» і танки Т-72 . І то були танки, з якими Україна почала воювати, і українські танкісти були ідеально підготовлені. Бо їм вдалось зупинити і розбити російську армію. Українці це зробили, розбили  міфічну легендарну російську армію, яка зазнала історичної поразки на полях України.

 

·                  Яка була роль Польщі у згоді Німеччини надати танки «Леопард» Україні?

Польща мала свою роль у переконанні Німеччини. Звісно, ключовою країною, яка переконала Німеччину, стали США. Але Польща і польські політики відкрили двері для того, щоб усі переконали Німеччину допомогти Україні, надати їм танки «Леопард».І щоб Німеччина дала згоду на те, аби інші країни, які мають в арсеналі «Леопарди», також могли передати їх Україні. Тобто прийняти рішення схилили США, але за допомогою поляків.

 

·                  Хотіла б трошки про історію поговорити. Як сталось, що Польща перейшла на нове оснащення і змінила танки на сучасні? Як це було?

У 1998 році  Польща увійшла до НАТО. Політичне рішення членства в Альянсі було таким, що ми мусимо переозброїти армію під НАТівські стандарти. Щоб наші військові були спільно операційними з військами НАТО. І це рішення передбачало, що ми мали перейти, серед іншого, на танки «Леопард», а також на системи оборони літаків Ф-16. Загалом ми хотіли відійти від системи, які були з часу Варшавського договору, радянських пережитків. Процес цей досі триває. Ми вже маємо відповідне озброєння і будемо мати ще – абсолютно інше порівняно з радянським.

 

·                  Підсумовуючи нашу розмову, чи танки «Леопард» допоможуть загалом Україні виграти, здобути перемоги і можливо ще щось потрібно з озброєння, можливо, ефективніша протиповітряна зброя?

Я вірю, що це рішення Америки, Німеччини і Польщі допоможе Україні виграти війну з Росією, розбити їхні війська. І це ключова справа. Протиповітряна оборона, яку мають українці, дуже добра. За моїми оцінками, як військового, це досконала ППО. Українці мають добрих військових, які прекрасно послуговуються цією протиповітряною зброєю,  яку надав Захід.  І важливо, щоб мали такі ракетні системи, які дозволять українській армії нищити російські об’єкти на території Росії. Важливо, щоб могли отримати від союзників літаки Ф-16, які американці  найімовірніше українцям нададуть. Це дозволить мати перевагу над російською армією у повітрі. І росіяни вже не зможуть так безкарно атакувати з повітря українські міста і українських людей.

Бесідувала Світлана МЯЛИК

Українська служба Польського Радіо

·                   

Теги: Світлана МЯЛИК,Українська служба Польського Радіо,Генерал Вальдемар СКШИПЧАК , Польща й Україна: реалії і перспективи, Агресія росії в Україні, Незалежний Медіа Форум,Polskie Radio, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео