Ініціатива прем'єр-міністра Матеуша Моравецького щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України

Ініціатива прем'єр-міністра Матеуша Моравецького щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України
343041 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ініціатива Матеуша Моравецького. На адресу фон дер Ляєн надійшов лист від проукраїнських прем'єр-міністрів про зерно

Прем'єр-міністри п'яти країн Центральної та Східної Європи, в тому числі Матеуш Моравецький, направили листа голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн з вимогою втрутитися у справу надходження українського зерна до ЄС. Глави урядів - за ініціативи польського прем'єр-міністра - представили можливі заходи для запобігання негативним наслідкам надмірного імпорту.

Лист про заходи щодо протидії негативним наслідкам збільшення імпорту сільськогосподарської продукції з України на ринок Європейського Союзу окрім голови польського уряду підписали також прем’єр-міністри Угорщини Віктор Орбан, Румунії Ніколає Чука, Румунія Едуард Хегер і Болгарія Румен Радев.

Лідери держав наголошують, що «агресія Росії проти України спричинила не лише величезне зростання собівартості виробництва в аграрному секторі та збільшення бізнес-ризику, а й проблеми на аграрних ринках ЄС».

Однак ці труднощі не стосуються всього європейського ринку, зазначають вони.

«Найбільш серйозні проблеми виникають у країнах, які межують з Україною або розташовані в безпосередній близькості від неї. Ці проблеми пов’язані зі значним збільшенням поставок української продукції на ринки країн-членів ЄС, особливо тих, які межують з Україною або розташовані поблизу»,

 

– пишуть прем'єри.

Зокрема, безпрецедентно зріс імпорт зернових, олійних культур, яєць, птиці, цукру, яблучного соку, чорниці, яблук, борошна, меду та макаронних виробів .

Політики також зазначають, що виникли труднощі з управлінням надлишками зернових на складах, що дестабілізувало ринок зернових, технічних та олійних культур, особливо пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, і призвело до додаткових витрат у сільгоспвиробників .

«Враховуючи масштаби вищезазначених явищ, необхідно суттєво збільшити обсяги коштів, які виділяються на діяльність з підтримки ЄС. Потрібні додаткові кошти, оскільки коштів із САП та національного бюджету недостатньо», - наголошують лідери.

«Тому ми закликаємо до мобілізації додаткових джерел фінансування, крім запланованих надзвичайних заходів, для підтримки сільгоспвиробників, які зазнали збитків та ризикують втратити фінансову ліквідність»,

 

– додають вони.

На їхню думку, «ці заходи могли б також допомогти досягти первісної мети «поясів солідарності», тобто експорту надлишків українського сільськогосподарського виробництва до країн Африки та Близького Сходу, а отже, запобігти голоду».

«Ми закликаємо Комісію проаналізувати можливість закупівлі надлишків зерна у сусідніх держав-членів для гуманітарних цілей», - закликають прем'єр-міністри.

«Ми також повторюємо наш заклик щодо фінансової підтримки ЄС для швидшого розвитку транспортної інфраструктури та зміцнення зв’язків (залізничної, автомобільної, портової інфраструктури, розширення прикордонних перевантажувальних терміналів, покращення портової інфраструктури Чорного моря та Дунаю та інтермодальних сполучень), а також для учасників ринку надати додаткові транспортні засоби (вантажний склад, кораблі та вантажівки) для забезпечення та оптимізації циркуляції постійно зростаючого потоку товарів з України до ЄС та забезпечення його безперебійного переміщення до третіх країн.

«Крім того, ми закликаємо Комісію запропонувати спільне рішення ЄС, яке у співпраці зі Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) забезпечить закупівлю українського зерна, щоб воно не потрапляло в країни-члени ЄС. Це допомогло б зберегти потік торгівлі продуктами харчування та пом’якшити вплив російського вторгнення в Україну на треті країни»,

відзначають прем'єр-міністри.

 

Як вони зазначають, також вкрай важливо прискорити процес щодо запропонованих механізмів допомоги на рівні ЄС.

«Зважаючи на масштаби проблем, спричинених російською агресією в Україні, це має велике значення», – наголошують вони.

«Ми також просимо Комісію прискорити процедури нотифікації програм, які реалізуються на основі повідомлення Комісії – Тимчасові кризові рамки для заходів державної допомоги для підтримки економіки після агресії росії проти України», – йдеться в повідомленні.

«Що стосується механізмів торгівлі, ми пропонуємо змінити чинну законодавчу базу імпорту сільськогосподарської продукції з України, щоб запровадити можливість регулювання розміру та напряму надходження сільськогосподарської продукції», – пишуть лідери.

Вони рекомендують запровадити автоматичний механізм підтримки для фермерів у регіонах і секторах, які постраждали від надмірного імпорту з України, який спотворює ринки ЄС і шкодить виробникам ЄС.

«У регламенті, який зараз обговорюється в ЄС щодо поширення автономних торговельних заходів на товари, імпортовані з України, ми пропонуємо змінити положення щодо захисного застереження таким чином, щоб тарифні квоти були зменшені відносно їх річного рівня у разі повторного запровадження тарифів за угодою про асоціацію», - зазначають вони.

«На додаток до механізму моніторингу впливу запропонованого регулювання, ми також пропонуємо, щоб ЄС мав зберегти можливість реагувати на недобросовісні практики в імпорті з України (наприклад, у формі посиленого нагляду або можливості ініціювання антидемпінгових заходів). Надлишкова кількість товарів, які залишаються в державах-членах, також має бути ефективно вирішена.

Як зазначають прем’єр-міністри, «якщо ринкові викривлення, які завдають шкоди фермерам з наших країн, не можуть бути усунені іншими засобами, ми просимо Комісію запровадити відповідні процедури для повторного запровадження тарифів і тарифних квот на імпорт з України».

«Якщо необхідно внести зміни до програм, які співфінансуються з коштів CAP у відповідь на кризу, спричинену російською агресією в Україні, ми також пропонуємо, щоб Комісія схвалила зміни, запропоновані державами-членами (як екстрені заходи), якнайшвидше", - написали прем'єр-міністри.

Джерело: niezalezna.pl, PAP

Теги: Niezalezna.PL, SWS,Матеуш Моравецький,РАР, Польща й Україна: реалії і перспективи, ЄС,Урсула фон дер Ляєн,Зернова політика ЄС,Українське зерно, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео