П'ять міністрів сільського господарства про українське зерно

П'ять міністрів сільського господарства про українське зерно
239570 ПЕРЕГЛЯДІВ

Механізм підтримки, який активується у разі збільшення імпорту певного продукту з України понад передбачуваний рівень, або спільної закупівлі ЄС зерна в України для передачі іншим країнам - передбачено пропозицією п'яти міністрів. сільського господарства для Європейської комісії, який оголосило Міністерство сільського господарства.

У міністерстві повідомили, що в п'ятницю глави аграрних міністерств Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини направили до Європейської комісії спільний лист про необхідні дії, які необхідно вжити для протидії ринковим порушенням у країнах Співтовариства, які мають тягар наслідків збільшення імпорту сільськогосподарської продукції, продовольства з України. Лист був адресований комісару з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу та комісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському.

«Міністри сільського господарства знову заявляють про зростаючий імпорт сільськогосподарської продукції з України, що спричиняє серйозні порушення ринку та завдає шкоди сільськогосподарським виробникам ЄС, особливо в державах-членах, які межують або знаходяться поблизу українського кордону. Вони підкреслюють, що не погоджуються з ситуацією де весь тягар роботи зі збільшенням імпорту лежить лише на кількох державах-членах ЄС .

За словами підписантів листа, пропозиція ЄС щодо надзвичайного захисного заходу, що полягає в дозволі імпорту лише для транзиту до інших країн ЄС та решти світу, не повинна обмежуватися пшеницею, кукурудзою, насінням ріпаку та соняшнику. На думку п'яти міністрів ЄС, цю сферу слід розширити, включивши додаткові продукти. Крім того, чинність цих заходів також має бути гарантована після закінчення чинності чинного регламенту щодо автономних комерційних заходів (АТМ). Скасування цих заходів можна розглядати лише після відновлення стабільності на ринку в країнах, які межують або розташовані поблизу кордону з Україною, вважають підписанти листа.

Міністри також закликають Комісію якнайшвидше завершити роботу над другим пакетом підтримки з сільськогосподарського резерву для держав-членів, які межують або знаходяться поблизу кордону з Україною, і впровадити його без невиправданої затримки.

Підписанти листа також запропонували інші дії, які б, серед ін. запобігти подібним труднощам у майбутньому.

Пропонують міністри запровадження механізму підтримки, який автоматично спрацьовує у разі збільшення імпорту даного товару з України понад передбачений рівень. Вони також хочуть розробити спільне рішення ЄС, яке б забезпечило закупівлю українського зерна – і, якщо необхідно, іншої сільськогосподарської продукції – для розподілу в країни, що розвиваються, які перебувають під загрозою продовольчої безпеки.

У міністерстві додали, що підписанти листа просять ЄК підготувати пропозицію щодо інструменту, який сприятиме експорту українських товарів, які вже присутні в прикордонних або поблизу кордонів держав-членів. Також йдеться про застосування механізму примусової доставки вантажів до місць призначення, заявлених у транзитних деклараціях.

 


Niezalezna.pl партнер Незалежного Медіа Форуму

 

Теги: Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media,Зернова політика ЄС,Українське зерно, Незалежний Медіа Форум, ЄС, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео