Музей східних теренів колишньої Республіки Польща буде в Любліні

Музей східних теренів колишньої Республіки Польща буде в Любліні
394957 ПЕРЕГЛЯДІВ

Музей східних теренів колишньої Республіки Польща

У палаці Любомирських у Любліні створюється Музей східних теренів колишньої Республіки Польща.

Трохи більше ніж за два роки ми зможемо запросити вас до прекрасного, великого, гідного Музею Східних Територій Колишньої Республіки Польща. Всупереч тому, що говорять, у Польщі ми маємо менше музеїв на тисячу жителів, ніж у багатьох європейських країнах, сказав віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини професор Пйотр Глінський. Він відвідав Люблін і під час прес-конференції повідомив, що отримав дійсний дозвіл на будівництво Музею східних теренів колишньої Республіки Польща.

Він також зазначив, що зараз у Польщі триває понад 300 музейних інвестицій, навівши як приклад музей «Креси» у Любліні. «Це тема, яка, на жаль, протягом багатьох років не була охоплена інституціоналізацією пам’яті в Польщі, і на даний момент чотири інституції практично будуються чи підтримуються», – сказав віце-прем’єр, вказавши на створення таких інституцій у Бжегу, Сейнах і Любачові.

«Всупереч тому, що говорять, у нас у Польщі менше музеїв на тисячу жителів, ніж у багатьох європейських країнах. Ми ще маємо багато чого наздогнати, тому ми будуємо, наприклад, музеї Проклятих солдатів, музей Пясниці, великий Музей історії Польщі, який буде передано користувачам у вересні», – сказав проф. Глинський.

Деталі інвестиції в Люблін представив Марцін Гапскі, заступник директора Національного музею в Любліні з Музею Східних Територій Колишньої Республіки Польща. Він зазначив, що історичний палац Любомирських із понад 400-річною історією «отримає нове життя». «Сподіваюся, цієї осені. розпочнуться будівельні роботи. З приблизно 3 тис. кв. м, які ми маємо сьогодні, отримаємо 5 тис. У рамках реконструкції закладу під стінами палацу збудують два підземні поверхи», – повідомив Гапський.

 

Він також торкнувся запланованої постійної експозиції «Мандрівка порубіжжям». Як додав він, буде представлена ​​тисячолітня історія. «Ми почнемо з 10 століття, з перших контактів між державою П'ястів і Руссю, і ми дізнаємося про наступні аспекти, пов'язані з тим, як наша країна розвивалася на схід, як Львів був приєднаний до Польщі», - сказав Гапський. За його словами, головними героями виставки будуть географ Людомир Савицький та етнограф Казімєж Мушинський.

Наразі зібрано понад 3 тис. предметів, наприклад, документів, сімейних реліквій, до нової колекції Музею Східних Територій Колишньої Республіки Польща. Як зазначається, деякі з них були придбані завдяки коштам Міністерства культури, як-от картина Станіслава Виспянського «Юзеф Сосновський у ролі Болеслава Сміливого», картина Юзефа Брандта «Збирач», портрет князя Чарторийського роботи Пьотра Норбліна, а також озброєння і тканини.

Директор Національного музею в Любліні Катажина Мєчковська додала, що деякі експонати походять із колекцій по всій Польщі. «Під час цих зборів до нас приходить багато людей, які ще пам’ятають ті Креси. Найстаршій опитаній жінці було 104 роки, вона розповіла про свої спогади, коли була студенткою у Львові. Усна історія є надзвичайно важливим елементом нашої колекції», – підкреслила Мєчковська.

Музей східних територій, який є філією Національного музею в Любліні, розташований в історичному палаці Любомирських у центрі Любліна. Історія цієї будівлі сягає XVI століття, в останні роки тут розташовувався факультет політичних наук Університету Марії Кюрі-Склодовської. Для цілей створення нової інституції палац був придбаний від Університету Марії Кюрі-Склодовської Люблінським музеєм (нині Національний музей у Любліні) завдяки гранту Міністерства культури, яке виділило майже 11 мільйонів злотих на цю мету. 

 

Габріель Богачик

Світлина Данути Матлох,Міністерство культури та національної спадщини

https://dzieje.pl/

Теги: Музей східних теренів колишньої Республіки Польща,Люблін,Міністр Пйотр Глінський, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео