Niezalezna.PL: Польща на першому місці серед країн, які проти нормальних відносин з Росією

Niezalezna.PL: Польща на першому місці серед країн, які проти нормальних відносин з Росією
381594 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна відкрила очі європейцям. Значне зростання кількості людей, які вважають Росію супротивником

Значно зросла кількість європейців, які вважають Росію супротивником чи суперником. Про це йдеться в останньому дослідженні аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR). Варто зазначити, що у 2023 році 64% респондентів вважають Росію противником або суперником, у 2021 році – 35,6%.

18,1 відсотка респондентів у 2021 році вважали Росію противником, з яким конфліктують їхні країни, тоді як у 2023 році таку думку поділяють 55 відсотківКрім того, у 2023 році 9% респондентів вважали Росію суперником, «з яким нам конкурувати», у 2021 році цей відсоток становив 17,5 відсотка.

Водночас 19% респондентів у 2023 році назвали Росію «потрібним партнером»; у 2021 році – 35%. Про це повідомляє британська газета The Guardian.

Де найбільше зростання? 

У 2023 році найбільший відсоток респондентів, які назвали Росію необхідним партнером, зафіксовано в Болгарії (47%), на другому місці – угорці та австрійці (31%), на третьому – італійці (21%).

З іншого боку, першими серед респондентів, які назвали Росію супротивником або суперником, стали данці (загалом 83 відсотки), за ними йдуть поляки та шведи (78 відсотків) і голландці (76 відсотків).

 

Опитування ECFR провели у квітні 2023 року в Австрії, Болгарії, Данії, Франції, Німеччині, Угорщині, Італії, Нідерландах, Польщі, Іспанії та Швеції, "щоб зрозуміти, як європейські громадяни бачать своє місце у світі сьогодні". 

Що виявили дослідники? 

За словами авторів, жителі Європи після вторгнення Росії в Україну виявили, що вони живуть у світі, де бракує міжнародної співпраці, вони виступають за нейтралітет своїх держав у американсько-китайському конфлікті та, незважаючи на тісніші контакти з Сполученими Штатами, не хочуть бути залежними лише від американських гарантій безпеки.

«Результати опитування показують, що їхні (європейців) інстинкти щодо співпраці у зовнішній політиці повільно пристосовуються до нової геополітичної реальності, яка характеризується зростаючою поляризацією», – оцінили автори дослідження.

ECFR також дослідив погляд європейців на післявоєнні відносини їхніх країн з Росією. 39 відсотків респондентів з Польщі висловилися за повне припинення всіх відносин, 42 відсотки за обмежених відносин та 8 відс. для повноцінних стосунків. Таким чином, Польща опинилася на першому місці серед країн, жителі яких виступають проти повернення до нормальних відносин з Росією після досягнення миру в Україні.

Це ще не все 

Китай визнали необхідним партнером 43% усіх респондентів, а за суперника чи опонента – 36 відсотків. Підхід до відносин з Китаєм в Європі поляризований, 39% респондентів не проти того, щоб китайські компанії будували в Європі інфраструктуру, наприклад порти чи мости, 43% не погоджуються з цим. 

32 відсотки усіх респондентів вважають США союзником, який поділяє «наші цінності», 43 відсотки - як необхідного партнера, 7 відсотків як суперника та 4,5 відс. - супротивника, "з яким ми в конфлікті".

12% вважають США ворогом болгари, на відміну від повної відсутності такої думки серед данців, і 2 відс. поляків і голландців, які поділяють цю точку зору.

Крім того, 74 проц респондентів з усіх країн вважають, що «Європа не завжди може покладатися на США і потребує власної обороноздатності», що на 8% більше ніж більше ніж у 2021 році

«Європейці хочуть, щоб ЄС став більш незалежним у зовнішній політиці та розбудував власну обороноздатність», — прокоментувала одна з авторів звіту Яна Пульєрін, додавши, що ці вимоги «загострені» війною в Україні та зростанням напруги американсько-китайських відносин.

 

"Це може стати визначальним моментом для ЄС", - сказала Пульєрен. На її думку, подальша доля континенту залежить від того, чи зможе ЄС примирити розбіжності між країнами блоку та зменшити свою залежність від США.

Niezalezna.PL - партнер Незалежного Медіа Форуму

Теги: Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,www.mediaforum.news, Незалежний Медіа Форум, Агресія Росії в Україні, Євросоюз
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео