Стара "нова філософія" польсько-російських відносин 2007-2014 років

Стара "нова філософія" польсько-російських відносин 2007-2014 років
267335 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Я схвильований, приголомшений, злий...». Що знайшов Ценкевич в архівних документах?

– Десятки документів, які я побачив щодо нової філософії польсько-російських відносин, дозволяють показати, як це було насправді. Я шокований тим, що знайшов у державних архівах, - сказав директор Військово-історичного бюро

д-р Славомір Ценкевич, співрежисер серіалу «Перезавантаження». Найбільше його розчулив протиракетний щит. 

У понеділок, 12 червня 2023, о 21.30 на польських телеканалах TVPInfo та TVP1 розпочалася трансляція документального серіалу «Перезавантаження». Над серіалом тривалий час працювали журналіст Міхал Рахонь та історик Славомір Ценкевич. 

У серіалі розкривають невідомі документи та сенсаційні факти про польсько-російське перезавантаження 2007-2014 років.

«Те, що я робив протягом майже 1,5 років, проводячи архівні запити в різних установах, але перш за все в Міністерстві національної оборони та Міністерстві закордонних справ, десятки документів, які я бачив, дозволяють мені показати, як це було насправді, і зрозуміти страх, з яким ми маємо справу сьогодні,"

– сказав директор Військово-історичного бюро д-р Славомір Ценкевич, співрежисер серіалу «Перезавантаження».

Він підкреслив, що коли прочитав про те, як у цьому ракурсі обговорювали трагедію в Катині, він був дуже зворушений. «Іноді я протираю очі, тому що мені здається, що страх непропорційний тому, що я знайшов. Я зворушений, шокований, злий, як поляк, чиновник, громадянин і історик», - сказав він.

Він додав, що дивується, чому такий масштаб агресії, ненависті та розбір фінальних титрів фільму «Перезавантаження» щодо того, до кого можна достукатися, обдзвонити, залякати чи виключити з цього фільму.

«Більшість цих матеріалів є публічними і ніколи не були секретними. Я вперше натрапив на матеріали у своїй установі, Військово-історичному бюро. Там я вперше знайшов матеріали про нову філософію польсько-російських відносин,»

 

нагадав він.

Він зазначив, що читав звіти генерала Вишневського, надіслані з Москви до штабу у Варшаві, в яких описувалося, як росіяни сприйняли конфлікт між Дональдом Туском і Лехом Качиньським. «По суті, ці документи говорять про те, що в цьому конфлікті треба робити ставку на польського прем’єра, оскільки він представляє політичну орієнтацію на зближення з Росією, а Качинський є русофобом разом зі своїм братом», – пояснив він.

Він нагадав, що його ідея полягала в тому, щоб провести запит у МЗС у сфері військових документів, копій, записок "Була проблема з доступом до такого типу матеріалів, і мене найняли на неповний робочий день у вигляді такого інструменту для проведення такого типу запиту. Це дозволило мені дослідити цей архів у великих масштабах і знайти багато цікавих документів."

 

За словами Ценкевича, найбільше його зворушив протиракетний щит. "Вся гра полягала в тому, щоб відкласти рішення щодо щита, переглянути угоду з американцями, дочекатися кінця адміністрації Буша, сподіваючись, що нова адміністрація вийде з цього проекту і тема закриється сама собою. Це шокуючі історії польської дипломатії для мене», – підсумував він.

Niezalezna.PL - партнер Незалежного Медіа Форуму

На світлині журналіст Міхал Рахонь та історик Славомір Ценкевич

Теги: Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,www.mediaforum.news, Незалежний Медіа Форум,росія і Польща 2007-2014 років
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео