Польща: Біло-червона сила готова дати відсіч росії

Польща: Біло-червона сила готова дати відсіч росії
355007 ПЕРЕГЛЯДІВ

Біло-червона сила готова дати відсіч росії

15 серпня Польща відзначала День Збройних Сил. 103 роки тому, у 1920 році війська молодої, щойно відновленої Польської Республіки під керівництвом Маршала Юзефа Пілсудського розгромили армію совєтсько-російського агресора, яка мала намір розпалити в Європі пожежу світової революції. Червона Армія, керована Тухачевським, понесла поразку.

Значну роль у польській перемозі, яка одержала назву «Диво на Віслі»,  відіграли українські підрозділи УНР.

На честь цієї історичної перемоги Польща щорічно святкує День Збройних Сил.

15 серпня 2023 року у Варшаві відбувся грандіозний військовий парад – перший за п’ять останніх років. У ньому взяли участь 2000 військовослужбовців, 200 одиниць броньованої техніки, біля 100 літаків та гелікоптерів.

І хоча Варшава того дня побила температурний рекорд спеки (350 С), це не завадило тисячам польських громадян з дітьми (День Війська – неробочий день) побувати на березі Вісли, де відбувався парад під гаслом «Біло-червона сила».

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, відкриваючи парад, заявив, що «ми побачимо, як багато змінилося в Збройних Силах за останні роки. Показуємо нашу силу і сучасність».

І справді – Польща вкладає в оборону 4% ВВП (інші країни НАТО, за винятком США, не завжди досягають позначки 2% свого ВВП).

За 7 останніх років Збройні Сили Республіки Польща зросли зі 100 до 175 тисяч військовослужбовців. Польща видала 14,6 мільярдів євро на закупівлю засобів ППО, літаків.

Поляки, що зібралися на берегах Вісли, побачили найсучасніші зразки озброєння – німецькі танки «Леопард-2», південнокорейські К-2, американські танки «Абрамс», системи ППО «Патріот», польські найновіші БМП «Росомаха», самохідні міномети «Рак», БМП «Борсук», гаубиці «Краб».

У варшавському небі пролетіли американські ударні гелікоптери «Апаче», винищувачі F-16 та FA-50.

Велике враження справило добре треноване, блискуче екіпіроване й озброєне найсучаснішою стрілецькою зброєю військо, яке марширувало по Вісло-страді.

Як з гордістю сказав один з офіцерів: «Вперше це парад без будь-яких пострадянських російських озброєнь».

Важливим політичним маніфестом прозвучала промова президента Польщі Анджея Дуди, який сказав, що «побудова сильної Армії є фундаментом мого президентства». Велика модернізація Війська проводиться «аби ніхто не наважився нас атакувати, щоб польський солдат не повинен був воювати».

«Сьогодні у важкий час, найважливішою польською справою є безпека», – підкреслив Анджей Дуда.

Значну частину своєї промови польський президент присвятив Україні: «За нашим спільним кордоном вже півтора року точиться повномасштабна війна, жорстока російська агресія проти незалежної України принесла смерть, біль і страждання.

Ми, поляки, з самого початку були залучені до допомоги Україні, яка героїчно боролася з російськими загарбниками… Завдяки тому, що захисники України зупиняють російську навалу, щодня завдають болючих втрат агресору, Польща сьогодні безпечніша!» – підкреслив президент Польщі.

«Якщо хтось цього не розуміє, якщо критикує нашу прихильність і підтримку, це означає, що він насправді нічого не розуміє. Він не розуміє, на чому тримається польська безпека. Незалежна Україна, а також незалежна Білорусь надзвичайно важливі для незалежності Польщі, заради безпеки наших кордонів».

Ці вагомі слова свідчать про розуміння нинішнім керівництвом Польщі ролі і значення України, але також повинні нагадати українськи політикам про необхідність зміцнення стратегічного союзу двох країв в боротьбі з московським агресором.

Парад у Варшаві засвідчив важливу роль Польщі, як надійної ланки у східному фланзі НАТО. Разом з польськими вояками, того дня в одному строю марширували солдати США та Великої Британії.

На думку німецьких ЗМІ, Польща хоче мати найсильнішу армію в Європі, аби зупинити загрозу зі Сходу.

Польська опозиція (ПО під проводом Дональда Туска) скористалася з нагоди параду, щоб звинуватити правлячу партію ПіС у «передвиборчій демонстрації», у спробі вплинути на вибір поляків 15 жовтня цього року.

Хоча – чи можна гратися такими речами і звинуваченнями, дивлячись на пожежу, що палає поряд у сусідній країні?

 

Єжи Слонєвський

Оглядач Незалежного Медіа Форуму

Світлина - https://wheel-news.com/

Теги: Єжи Слоневський, Польща,Армія Польщі, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео