Немає жодних підстав думати, що Польща припинить підтримку України

Немає жодних підстав думати, що Польща припинить підтримку України
237024 ПЕРЕГЛЯДІВ

11 грудня цього року в Сеймі відбудеться голосування щодо вотуму довіри для новосформованого польського уряду прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького. Цими днями президент Польщі Анджей Дуда прийняв присягу уряду Моравєцького. Як внутрішні політичні процеси у Польщі позначаються на польсько-українських відносинах, яка причина блокування польськими перевізниками кордону з Україною та якими є перспективи взаємин Києва і Варшави під час війни Росії проти України? Свою думку стосовно цього висловив Українському Радіо український політик, дипломат і письменник, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США (1994-1998 рр.) Юрій Щербак. Із ним спілкувалася Світлана Мялик.

"Немає жодних підстав думати, що Польща припинить свою підтримку"

― Наскільки потужною залишається союзницька підтримка Польщею України?

Думаю, що підтримка залишається. І польське суспільство нещодавно словами президента Дуди знову підтвердило бажання підтримувати Україну. Наскільки ми розуміємо, Польща, як надзвичайно важливий хаб постачання зброї та боєприпасів Україні, продовжує свої функції, незважаючи на блокаду українсько-польського кордону. І в цілому немає жодних підстав думати, що Польща припинить свою підтримку. Бо польське суспільство прекрасно розуміє: не дай Боже, впаде Україна ― наступною буде Польща. Бої можуть початися на українсько-польсько-білоруському кордоні. Це є однією зі спонук польського суспільства допомагати Україні. Але з іншого боку, ми не можемо мовчати про те, що суттєво погіршилися польсько-українські відносини в багатьох сферах. Є охолодження у сфері навіть персонального спілкування керівників.

"Патова ситуація на кордоні"

― У Польщі відбулися парламентські вибори.

Пан Моравецький зробив ставку на "Конфедерацію". Вони думали, що матимуть союзника. "Конфедерація", налаштована абсолютно антиукраїнськи, програла вибори і відмовилася від співпраці з урядом Моравецького, не пішла до його нового уряду. Таким чином, ця ставка на "Конфедерацію" та певні риторичні антиукраїнські гасла не спрацювали, і тепер всі очікують, що скаже уряд Туска, коли він прийде до влади. Очевидно, що він прийде. Ми прекрасно розуміємо долю уряду Моравецького, бачимо, що робиться у Сеймі. Тому українці мають великі сподівання на уряд Туска. Не буду великим оптимістом, тому що цей уряд перебуватиме під більшим впливом Європейського Союзу, а отже ― те, що скаже ЄС, те і буде для України. Але зараз мене дивує один момент. Є штучно створена ситуація на кордоні ― блокада українських перевізників. Невелика група польських перевізників та частина фермерів блокують кордон, але Туск не втручається. А чинний уряд Моравецького звинувачує його і також нічого не робить. Отака патова ситуація на кордоні. І ми очікуємо, коли вона зміниться на користь нашої обопільної стратегічної дружби.

Юрій Щербак і Світлана Мялик 

"Це дуже прикрий інцидент, його треба якомога скоріше розв’язати"

― Причина блокування українсько-польського кордону ― щоб скасувати транспортний безвіз України?

Там ще одна причина. Це абсолютно штучно організований партією "Конфедерація" конфлікт. Але вчора я почув думку, що конфлікт наростав ще з осені, за місяць до того, як була оголошена блокада. Це було пов’язано з тим, що польські водії вантажівок, які йшли порожняком з України, мусили на кордоні стояти по 10-14 днів, їх не випускали. Упродовж року кордон перетинають 900 тисяч автомобілів, це неймовірні обсяги перевезень. Польські авто поверталися, там є черга, але 15% тих, хто платив хабарі українським митникам, проходили поза чергою. З однієї вантажівки треба платити 150-200 євро. Можна порахувати, скільки ці тисячі вантажівок, які пройшли поза чергою, заплатили митникам.

― Це ж лише чутки, немає доведених фактів.

Це лише слова тих перевізників. Але що тут можна зробити? Треба, щоб органи безпеки України та Польщі домовилися, провели слідство і довели, де і хто бере хабарі, чи відповідає це дійсності та заважає нормальним взаєминам? Це треба було зробити. Взагалі, маємо ганебне явище. Вже йдуть розмови про те, що вони припинили фактично постачання скрапленого газу до України, що заблокована гуманітарна допомога та навіть якась військова. І ще один аспект привернув мою увагу. Ця невеличка промосковська партія "Конфедерація" контролює постачання зброї. А ми впевнені у тому, що там немає агентури, яка доносить Росії, які види зброї та в якій кількості йдуть через польський кордон? Тому це дуже прикрий інцидент, його треба якомога скоріше розв’язати.

 КОНТЕКСТ

"Нинішній польський уряд робить усе від нього залежне, щоб завершити цей протест", ― заявив напередодні, 4 грудня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо посол України в Польщі Василь Зварич, коментуючи ситуацію із блокуванням руху вантажівок на кордоні двох держав. Але немає доброї волі з боку польських протестувальників: "вони стоять, накручують, емоційно підігрівають ситуацію, виставляють умови, які ми не можемо виконати", ― констатував дипломат. Хоча кожен день такого страйку приносить величезні втрати не тільки українському бізнесу, але й польському та міжнародному. Василь Зварич сподівається, що співпраця України з новим урядом Польщі буде розвиватися тільки по висхідній. Також посол вважає, що має бути ухвалене рішення на рівні Євросоюзу про те, що кордон ЄС (а українсько-польський кордон ― це також кордон ЄС) повинен бути недоторканним.

 

Теги: Світлана МЯЛИК, Незалежний Медіа Форум, Польща й Україна: реалії і перспективи, www.mediaforum.news, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео