Різдвяний Святвечір десятки поляків провели не вдома, а на протестах

Різдвяний Святвечір десятки поляків провели не вдома, а на протестах
243721 ПЕРЕГЛЯДІВ

Незважаючи на різдвяну вечерю в більшості польських домів, кілька десятків людей пішли до штаб-квартири TAI, щоб вимагати вільної преси під дощем і висловити підтримку тим, хто їх захищає. Подяки отримали журналісти та депутати від PiS, які чергують у приміщеннях громадських ЗМІ.

Пане Туск, Ви провели Святвечір із родиною? Я сподіваюся, що так, тому що жодна сім'я не заслуговує на роз'єднання. Але пам’ятайте, що завдяки вашим рішенням десятки наших колег сьогодні не святкували Святвечора

– писав пізніше Томаш Сакевич.

 

Telewizja Republika провела роздільну трансляцію протесту, організованого під гаслом «Зупинимо насильство і беззаконня», і опівнічну месу у Ватикані, яку відправив Папа Франциск. Не обійшлося і без різдвяних елементів протесту, де учасники разом співали колядки.

Серед його учасників був і Оскар Шафарович. "Жодних вульгарних гасел, жодних побажань смерті чи погроз політичним опонентам, жодної агресії. Лише колядки, різдвяні облатки та мрії про демократичну правову державу зі свободою слова", - повідомив він.

Після відвідин TAI протестувальники зібралися перед штаб-квартирою Польського пресового агентства, де також заспівали різдвяні колядки.

 

 

 

 


Нижче публікуємо короткі записи протесту, які надіслав нам Вітольд Невеліч.

 

 

Європейська та Міжнародна федерації журналістів закликають поважати закон при зміні ЗМІ

Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів (EFJ, IFJ) засудили в неділю втручання політичних партій різних опцій у діяльність громадських ЗМІ в Польщі. Вони закликали осіб, які приймають політичні рішення, забезпечити плюралізм поглядів і утриматися від прямого втручання в Telewizja Polska та поважати закон.

Громадське телебачення TVP Info
Філіп Блажейовський - Gazeta Polska
 
 
 
 

 

 

Міжнародна федерація журналістів на своєму сайті нагадує, що політики PiS протестують біля штаб-квартири «відібраної у них TVP», а також зазначає, що «роками щорічні звіти Media Pluralism Monitor (MPM) критикував відсутність політичної незалежності польського громадського мовника».

Як сказав генеральний секретар МФЖ Ентоні Беллангер, необхідні зміни в польських суспільних ЗМІ, але новий уряд не повинен повторювати помилок минулого. «Ці реформи мають проводитися з повагою до закону та незалежності журналістів».

Генеральний секретар EFJ Рікардо Гутьєррес звернувся до польських політиків з проханням не перешкоджати роботі журналістів TVP, «які не відповідають за ексцеси своїх менеджерів».

 

 

 



Джерело: nielezna.pl, PAP
Теги: Протести у Польщі, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Niezalezna.PL, www.mediaforum.news, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео