Niezalezna.PL: Театр Туска в Києві

Niezalezna.PL: Театр Туска в Києві
240838 ПЕРЕГЛЯДІВ

Театр Туска в Києві 

Перший візит прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска до Києва був високо оцінений в Україні. Деякі коментатори навіть називають його історичним, таким, що принесе reset (перезавантаження) у польсько-українських відносинах, які погіршилися останнім часом.

Для того, щоб наші читачі склали більш об’єктивне та об’ємне враження, переказуємо думку відомого польського військово-політичного аналітика професора Пйотра Грохмальського (Niezalezna.PL), який належить до опозиції (партія Право і справедливість). Коментуючи перший за 2 роки війни візит польського політика до Києва, професор Грохмальський зауважує:

-        Те фанфаронство, яке стосується приїзду Туска на другому році війни України з росією, - то щось соромне і безуспішне. Бо насправді карти у великій міжнародній політиці тримає Німеччина.

Автор нагадує, що Туск – це політик, який слабко розуміється на питаннях безпеки.

-        Під час першого урядування Туска ми мали суттєве послаблення поліції. Також йдеться про деградацію військового потенціалу Польщі, а також про переконання, що війна в нашому регіоні неможлива.  До найгірших помилок Туска у східній політиці належить підтримка ним Ангели Меркель, дії якої виявилися катастрофою для Європи.

Грохмальський стверджує, що в певному моменту Німеччина почала реалізовувати визначену політику щодо України, яка полягала на видриві Києва від Варшави і використанні цього у виборчій кампанії. 

-        Після виграшу у польських виборах коаліції Туска, карти в міжнародній політиці розігрує Берлін, а Туск їде до Києва скоріше як політик, який дограє певні справи в рамках політики ЄС. Це не самостійна політика, яка має використовувати регіональний потенціал Польщі.

На думку професора Грохмальського, візит премєра Туска до Києва, - ЦЕ ГРА СПОЖИВАННЯ ВНУТРІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ, а не має на меті посилення реальної позиції Польщі.

-        Тоді, коли Туск міг щось зробити й мобілізувати громадську думку, переконати своїх колег по партії, а також Німеччину в справі збільшення поставок зброї – нічого майже не робив.

Нинішні жести і заяви треба трактувати як ТЕАТРАЛЬНІ.

Висновок професора Грохмальського:

-        Дії уряду Туска вписуються в очікування Берліна, який не бажає, аби Польща відігравала істотну роль в українсько-польських відносинах.

Чи погодяться з такою оцінкою польського аналітика українські читачі?

Час покаже, наскільки справедливими були підозри польських політиків щодо негативної ролі Німеччини в Європейському Союзі.

Єжи СЛОНЕВСЬКИЙ

Старший аналітик НМФ

 

Теги: Єжи Слоневський, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Niezalezna.PL, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео