Павел Коваль про загрози від путіна й «історичні коди» поляків та українців

Павел Коваль про загрози від путіна й «історичні коди» поляків та українців
204292 ПЕРЕГЛЯДІВ

Павел Коваль про загрози від путіна й «історичні коди» поляків та українців

Перший офіційний візит нового польського прем’єр-міністра Дональда Туска до Києва 22 січня 2024 року приніс кілька новин, спрямованих на покращення польсько-українських відносин, які погіршилися останнім часом.

Серед цих новин – призначення депутата польського Сейму, голову комісії Сейму з закордонних справ Павела Коваля (належить до Коаліції Дональда Туска) уповноваженим Уряду Польщі з питань відновлення України.

Павель Коваль (Pawel Kowal)  – відомий польський політик, доктор історичних наук, професор, політолог, публіцист. Вважається знавцем українських справ та української історії. Призначення Павла Коваля на високу посаду уповноваженого польського Уряду привертає увагу української громадськості до його поглядів і оцінок та до планів щодо його діяльності у сфері відбудови України.

Подаємо фрагменти його інтерв’ю в газеті «Rzeczpospolita» та розмови Павела Коваля з професором-істориком Анатолієм Дудеком (YouTube Super-Express, 26.01.2024).

Відповідаючи на запитання кореспондента газети щодо оцінки ситуації на початку 2024 року Павел Коваль сказав:

«Росія знахабніла, путін знахабнів. Йому здається, що Трамп уже виграв вибори у США й вирішив зупинити підтримку України. Але це ще не відбулося. – Каже Павел Коваль. – Путін шукає рішення, щоб віддихатися, перечекати, доозброїтись, перегрупувати сили. А Захід не може дозволити це йому».

Політику поставили запитання – чи рік 2024 стане роком закінчення війни в Україні?

Відповідь: «Напевно, це буде найважчий рік. Це видно по останніх налітах на Київ, Харків й інші головні міста України.

2024 рік – це шанс на подальші успіхи українців, якщо вони одержають військову підтримку з США та ЄС.

Навіть якщо виграє Трамп, то реальні наслідки цього не відбудуться в 2024 році.

Ключовим є постачання зброї та амуніції українцям – стільки, скільки їм потрібно, так щоб вони могли ще раз спробувати прорвати фронт на Донбасі» – заявив Павел Коваль.

«Баланс 2023 року не є поганий, але мав бути значно кращим, йдеться про те, що – якщо почнуться переговори – позиція України має бути якнайсильнішою.

Загроза з боку путіна, якщо дамо йому віддихатися, обійдеться значно дорожче, ніж підтримка українців сьогодні.

Підтримка України означає підтримку безпеки Польщі».

На думку політика, «йдуть часи, коли будемо вести мову про загрози». 30 років миру – belle epoque – скінчилися.

Казав би неправду громадській думці, якби стверджував, що немає більших загроз. Є великі загрози з боку путіна» (Rzeczpospolita, 02.01.2024).

Розмова Павела Коваля з істориком Анатолієм Дудеком велася після призначення Коваля уповноваженим польського Уряду.

Отож, першим запитанням було: чи варто вести розмови про відбудову України, якщо війна ще не скінчилася?

Політик відповів, що багато об’єктів, зруйнованих в Україні росіянами, вже відбудовано. Крім того, йдеться не лише про відбудову знищеної інфраструктури, але й про МОДЕРНІЗАЦІЮ господарства, підготовку України до вступу в ЄС.

На запитання про польсько-український конфлікт, пов'язаний з експортом українського збіжжя та інших сільськогосподарських продуктів до Польщі, Павел Коваль зазначив, що напередодні візиту Дональда Туска відбулися польсько-українські переговори, під час яких були накреслені шляхи подолання розбіжностей.

Він підкреслив, що обсяги польсько-української торгівлі під час війни значно зросли – й не тільки за рахунок товарів військового призначення, але й споживчих продуктів.

Політик також висловив думку, що потенціал українського агросектору вищий за польський, натомість польська переробка сільськогосподарської продукції вища і сказав, що «Україна практично увійшла до Європейського Союзу в торгівельному сенсі – завдяки угодам з ЄС».

Він вважає, що, очевидно між Польщею та Україною треба укласти додаткові угоди, подібні до домовленостей з Болгарією і Румунією й оптимістично зазначив, що переконаний у вирішенні існуючих проблем, що не означає, що не буде протестів, бо це нормальна річ.

Розглядаючи конфлікт не з політичного, а історичного погляду, Павел Коваль зазначив, що «ми (поляки) не шляхта, а українці – не козаки», натякаючи на події давнього минулого.

Він вважає, що в суперечку включилися ІСТОРИЧНІ КОДИ, коли кожен розглядає по-своєму польсько-український конфлікт.

Натомість польський політик переконаний, що сьогоднішні відносини Польщі та України – найкращі в нашій історії. Таких немає з Німеччиною і Чехією.

Поїзд, яким їхав в Україну Павел Коваль, навернув йому історичні спогади сторічної давнини.

Мабуть, згадував похід Юзефа Пілсудського до Києва 1920 року?

А що думають наші читачі? 

Єжи Слоневський, старший оглядач НМФ

Теги: Павел Коваль, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео