Gazeta Polska Codziennie: Європейський Союз не може забезпечити військову безпеку Польщі

Gazeta Polska Codziennie: Європейський Союз не може забезпечити військову безпеку Польщі
210662 ПЕРЕГЛЯДІВ

Gazeta Polska Codziennie: Європейський Союз не може забезпечити військову безпеку Польщі

«Gazeta Polska Codziennie» опублікувала 08.02.2024 статтю Павла Кришчака, в якій йдеться про спробу створити сили швидкого реагування ЄС з участю польських підрозділів.

Автор інформує, що в 2022 році ЄС опублікував «стратегічний Компас» - стратегію безпеки Союзу.

Одним з головних пріоритетів є підготовка до 2025 року сил швидкого реагування в кількості 5 тисяч вояків. Ці підрозділи складатимуться з сухопутного, морського, повітряного компонентів й матимуть кібернетичні й космічні можливості. Ці війська будуть використані, як для цілей евакуації, так і місій стабілізаційних у надзвичайних ситуаціях.

Сили швидкого реагування мають замінити бойові групи ЄС, створені в 2004 році.

На цьому тижні Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіяк-Камиш оголосив про солдатів Польського Війська швидкого реагування ЄС, відповідаючи на прохання Союзу.

Від червня цього року до половини наступного ЄС відчуває брак вояків, бо жодна держава-член ЄС не надала контингент, готовий до відповідних дій.

«Ми прийняли рішення щодо польського підрозділу, – заявив міністр, – і Європейська Комісія висловила нам велику вдячність».

Як підкреслив депутат ПіС (опозиційної партії. – Ред.) Міхал Ях, ЄДИНИМ ВІЙСЬКИВМ СОЮЗОМ, ЯКИЙ В СТАНІ ПОСИЛИТИ Й ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ ПОЛЬЩІ Є НАТО. В рамках ЄС ми повинні підкреслювати, що тільки НАТО здатне запевнити безпеку Європейського Союзу.

Професор Пшемислав Журавський вель Граєвський з Лодзинського університету нагадує, що 1992 року Рада Міністрів Західноєвропейського Союзу прийняла декларацію щодо бойової місії Збройних Сил ЄС. Це було понад 30 років тому й з того часу точаться розмови, що ЄС НЕ ЗРОБИТЬ у сфері оборони.  В 1999 року ЄС оголосив, що до 2003 року повинна бути створена 60-тисячна європейська армія з авіаційним, сухопутним, морським і космічним компонентами.

Ці плани НЕ БУЛИ реалізовані. В 2003 році було оголошено в ЄС, що до 2010 року має бути створено 13 бойових груп по 1500 солдатів кожна. Сьогодні маємо ледве дві групи, а часом існує тільки одна, оскільки немає охочих.

В контексті конфлікту між кореневими країнами ЄС – Францією та Німеччиною – і США в справі інтервенції в Іраку, в 2003 році планувалося створення Європейського Оборонного Союзу.

Виявилося, що без Великої Британії немає жодного потенціалу.

Натомість виявилося, що в 2011 році під час інтервенції в Лівії дві найбільші експедиційні армії ЄС – тобто британська і французька – не змогли подолати лівійську поділену армію.

Тому, на думку експерта, треба відрізняти декларації ЄС від реальних можливостей Союзу й від політичної волі – послати солдатів у бій.

Всі члени ЄС – це демократичні країни і у випадку кривавих втрат у рядах військ ситуація може скінчитися програшом на виборах.

Автор підкреслює, що для Польщі ситуація стала б критичною, якби довелося приймати рішення про участь у бойових операціях.

Сили ЄС можуть бути застосовані в Субсахарській Африці в інтересах Франції. Це не є в інтересах Польщі, – каже експерт, хоча на його думку ЄС ніколи не прийме таких рішень – ні політичних, ані військових.

Висновок: тільки НАТО, його сили реагування (NATO Response Force) здатні на дії упродовж 30 днів. До NRF входять три багатонаціональні бригади численністю 40 тисяч вояків, готові до дії за 2 дні. Командування міститься в нідерландському місті Брунссум.

Ця стаття має бути уважно прочитана в Україні, особливо тими романтиками, які покладають оборонні надії на ЄС, а не на НАТО. 

Єжи Слоневський, старший оглядач НМФ

Теги: Єжи Слоневський, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, Gazeta Polska Daily, SWS, Strefy Wolnego Słowa
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео