Як російська агресія впливає на економіку світу

Як російська агресія впливає на економіку світу
369000 ПЕРЕГЛЯДІВ

Повномасштабна війна Росії проти України йде вже понад 8 місяців. Це призводить не лише до суттєвого спаду української економіки, але й негативно впливає на світову економіку. На початку жовтня фахівці Міжнародного валютного фонду вже попередили, що через повномасштабне вторгнення Росії світ почне відчувати економічну рецесію з наступного року. Водночас світ ще не встиг оговтатися від втрат, які завдала пандемія COVID-19. Тому нова криза, спричинена найбільшою війною в Європі з часів Другої світової війни,  може сильно вдарити по гаманцях не тільки українців, а й мешканців багатьох країн по всьому світу, включно з ЄС та США.


За даними Світового банку розмір української економіки не перевищує 0.2% світового ВВП та 0.3% світового експорту. Тобто, це країна з малою економікою, яка теоретично не могла б суттєво вплинути на світову кризу. Проте вже зараз світ відчуває наслідки розв'язаної Росією війни. У ЄС з початку року суттєво прискорилася інфляція. Наприклад, у Чехії вереснева річна інфляція досягла 18%. Зросли ціни на комунальні послуги та харчові продукти. У деяких країнах, що розвиваються, з'явився великий дефіцит продуктів, адже Україна була для них великим постачальником зернових культур та олії. Незважаючи на те, що агропромисловість є розвиненою галуззю також і для країн Європи та Америки, це не виправить ситуацію. Адже ці країни переважно працюють на забезпечення свого ринку. В Україні вирощувалися зернові культури з надлишком, який потім експортувався зокрема і в країни Африки.

Навіть у США, які мають достатньо стабільну та сильну економіку, вплив війни є відчутним. Країна проходить сировинну кризу, яка спричинена зупинкою виробництва в Україні та накладенням санкцій на країну агресора. Проте найбільший економічний удар, крім України, очікує саме на Європейський союз та Велику Британію. Адже ці країни через близьке розташування мали міцніші торговельні відносини з Україною, зараз приймають найбільше українських біженців, а також деякі країни були залежні від російського газу та нафти.

Російська агресія спричинила тиск на світові ціни на сировинні товари, посилила збої в ланцюжках постачання та сприяла зростанню інфляції в більшості країн світу. Таким чином Росія намагається тиснути на країни заходу та впливати на зменшення рівня допомоги Україні. Деякі організації та політики закликають до початку мирних перемовин із Москвою. Проте всі події теперішньої війни показують, що такий розвиток ситуації неможливий без повної перемоги України та повернення своїх земель. Світу не уникнути рецесії в майбутньому. Адже збитки вже завдані, від такого потрясіння як Україна, так і світ у цілому будуть оговтуватися ще багато років після війни. Тому це вже не війна Росії проти України, а війна Росії проти всього демократичного світу.

Цей матеріал створений Неурядовим, позапартійним аналітичним центром "Європейські цінності. Україна"

за підтримки Програми MATRA та Посольства Королівства Нідерланди 

Погляди та висновки авторів програми можуть не відображати офіційну позицію Уряду Королівства Нідерланди

Світлина: Вадим БЄЛІКОВ, 2022

Теги: Агресія росії в Україні,Гримаси "русского міра", Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео