Тарас Кремінь: Україна і мовна політика в Європі

Тарас Кремінь: Україна і мовна політика в Європі
231811 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в онлайн-форматі взяв участь у роботі Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) та Міжнародної конференції EFNIL «Мова та міграція», що відбулися у Вільнюсі (Литва).

«Для нас за велику честь вперше приєднатися до 19-ї Генеральної асамблеї EFNIL як асоційовані члени і взяти участь в ухваленні рішень, які визначають подальший розвиток головної мовної організації ЄС», ˗ сказав Тарас Кремінь у своєму виступі на засіданні Генасамблеїі.

Він наголосив, що для України є привілеєм стати частиною такого поважного соціолінгвістичного форуму та долучитися до процесів формування мовної політики на європейському континенті.

«Ми розглядаємо приєднання України до EFNIL як впевнений крок до стандартів європейської спільноти, нові можливості для популяризації та вивчення української як майбутньої мови Європейського Союзу, для обміну досвідом та кращими європейськими мовними практиками», ˗ підкреслив Уповноважений.

Він наголосив, що протягом останніх 7-ми місяців Україна захищає не лише власні кордони та східні рубежі Європейського Союзу, а й головні принципи демократичних суспільств, якими об’єднані країни євроатлантичної спільноти: повагу до свободи громадян, вибір і самовизначення щодо території держави, її культури, мови.

«Сьогодні фронт боротьби за Україну – це також фронт утвердження української мови. Усі спроби окупантів замахнутися на нашу мову, культуру, ідентичність марні. Об’єднуючись проти ворога, звільняючи українські міста та села, ми наближаємо перемогу за широкої підтримки світової спільноти. У цей важкий для людства час, коли українська мова залишається серед мішеней росії у війні проти України, а наші громадяни є жертвами геноциду, нам потрібна постійна підтримка надійних партнерів – мовних інституцій Європи», - зазначив Тарас Кремінь.

Він також поінформував європейських партнерів про масові ракетні обстріли українських міст, які забирають життя громадян України.

«Щоб захистити Україну від злочинної агресії росії, нам необхідно посилити підтримку міжнародних партнерів у питаннях поставок зброї та санкційного тиску на країну-терориста”, ˗ наголосив Уповноважений.

На Міжнародній конференції EFNIL «Мова та міграція» 13 жовтня 2022 року Тарас Кремінь презентував доповідь «Російська політика лінгвоциду на окупованих територіях України як спосіб демонтажу конституційного ладу України та елемент геноциду українського народу».

«24 лютого 2022 року, коли путін розпочав повномасштабне вторгнення на територію України і російськими військовими були порушені державні кордони України, саме мовний кордон чітко вказав на ворога і нагадав, що українська мова є засадничим елементом української ідентичності, національної єдності та національної безпеки», ˗ зазначив він.

Уповноважений наголосив, що підставою для російської військової агресії та масових вбивств українців став так званий «мовний чинник»: «Штучне гасло “захист російськомовних громадян України” кремль використав для виправдання окупації частини територій України».

Тарас Кремінь розповів європейським партнерам, що зросійщення українців тривало не одне століття. Спочатку російська імперія, а пізніше радянська влада цілеспрямовано та системно проводили політику лінгвоциду: українська мова була під забороною, її витісняли з усіх сфер життя суспільства.

Презентуючи свою доповідь, Уповноважений зазначив, що тактика, яку росія активно використовує на мовному фронті, ˗ це поширення дезінформації (інформаційний тероризм). Серед найбільш розтиражованих фейків російської пропаганди він назвав «розкол в Україні на мовному ґрунті», який призвів до «громадянського конфлікту»: «Поширені російськими ЗМІ брехливі повідомлення щодо “утисків російськомовного населення” чи “примусової українізації” розраховані на виправдання в очах власних громадян загарбницької війни проти України».

Тарас Кремінь наголосив, що з початком повномасштабного вторгнення Секретаріатом Уповноваженого системно фіксуються факти лінгвоциду для подальшої передачі їх до правоохоронних органів та правозахисних організацій. «На окупованих територіях відбувається витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя. Нами вже зафіксовано понад 200 фактів лінгвоциду української мови. Дискримінація, переслідування та репресії проти громадян України за мовною ознакою є однією зі складових путінської політики геноциду українського народу», ˗ сказав він.

Уповноважений подякував європейським колегам за незмінну підтримку України та закликав до подальшого посилення тиску щодо питання накладання санкцій на країну-терориста.

«Ми продовжуємо свою боротьбу та тримаємо мовний фронт!», ˗ наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, 21 березня 2022 року, на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL.

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС. З часу призначення на посаду Уповноважений Тарас Кремінь провів зустрічі з багатьма очільниками національних мовних інституцій Європи, брав участь у пленарних засіданнях EFNIL, сприяв поширенню позитивного досвіду щодо імплементації європейського мовного законодавства в Україні.

 

Офіційний сайт Урядового порталу

Теги: Тарас Кремінь, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF,Українська мова,Слово українське безсмертне
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео