Українська Рада Миру уклала угоду з НМФ та газетою "СВІТ"

Українська Рада Миру уклала угоду з НМФ та газетою "СВІТ"
311270 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Утвердження справедливого миру на засадах Української Формули Миру, спільна діяльність в інформаційному просторі і створення Українсько-Польської Фундації Миру. Ці та інші кроки передбачає Угода про співробітництво між громадською організацією «Українська Рада Миру», міжнародним благодійним фондом «Незалежний український медіа центр у Європі» (www.uacenter.media) і всеукраїнською газетою для науковців та освітян «Світ».

Ключова мета Української Ради Миру – боротьба за справедливий мир на основі суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Вона неможлива без потужної роботи в інформаційному просторі, зокрема і за межами України. В цьому контексті Українська Рада Миру знайшла точки дотику з Незалежним українським медіа центром у Європі, один із підрозділів якого базується в Польщі і дбає про поінформованість громадськості на європейському континенті, а також у всьому світі про події і стан справ в Україні, зокрема про хід російсько-української війни, відбудову України, перспективи повернення біженців. А також – одне з головних завдань сьогодення – системне і послідовне викриття рашистської ідеології, злочинів росіян на території України та постійної дезінформації. Задля цього торік створено Українсько-польський інформаційно-аналітичний «Незалежний Медіа Форум».

– Нам дуже важливо поширювати в Європі й усьому світі головні наративи Української Ради Миру, виходячи з ситуації, в якій зараз перебуває Україна, – підкреслив голова Української Ради Миру академік НАН України, ректор КПІ імені Ігоря Сікорського Михайло Згуровський. – На жаль, ми спостерігаємо, що низка організацій, політичних діячів і навіть окремі країни під досягненням миру розуміють таке собі перемир’я. А насправді все зводиться до того, аби Україна прийняла умови, які висуває росія, тобто – визнала за росією тимчасово окуповані українські території, не приєднувалася до ЄС і НАТО, дотримувалася нейтрального статусу тощо.

Ми ж переконані, – акцентував промовець,  що для України такий мир лише відтермінує новий воєнний конфлікт і ще більшу криваву війну. Тому ми стоїмо на засадах Української Формули Миру, зміст якої полягає в тому, що Україна разом з демократичним світом досягне таких умов і гарантій подальшого миру, за яких весь світ повернеться до світопорядку, який не дозволить більше порушувати суверенітет країн і вчиняти будь-які агресивні дії.

Академік Михайло Згуровський також висловив переконання, що співпраця з Міжнародним благодійним фондом «Незалежний український медіа центр у Європі» дасть змогу поширити бачення Української формули миру у європейському (і не лише) інформаційному просторі, адже медіа центр уже рік успішно реалізує проект інформаційно-аналітичного Незалежного Медіа Форуму і має велику читацьку аудиторію у свого порталу www.mediaforum.news .

Голова Ради директорів Незалежного українського медіа центру у Європі, очільник Незалежного Медіа Форуму,  відомий в Україні та за її межами інтелектуал, письменник і дипломат, державний та громадський діяч Юрій Щербак очолив підписання угоди з українсько-польської сторони і брав участь у церемонії в онлайн-режимі. Він запевнив, що цілі Міжнародного благодійного фонду «Незалежний український медіа центр у Європі» та його підрозділів за кордоном цілком корелюють з програмою діяльності Української Ради Миру.

– По-перше, ми активно боремось словом з російською агресією і рашизмом, друкуємо викривальні статті українською, англійською і польською мовами, пропагуємо Українську програму миру, – підкреслив Юрій Щербак. – По-друге, ми підтримуємо національну ідентичність українців, які перебувають за кордоном. По-третє, сприяємо посиленню стратегічної дружби між Україною і Польщею, розуміючи, яку допомогу нашій державі і всім українцям надає і польський уряд, і польське суспільство.

У цьому контексті, як зазначили учасники церемонії, створення Українсько-Польської Фундації Миру є дуже важливим кроком. А голова Української Ради Миру Михайло Згуровський зазначив, що з підписанням цієї угоди Українська Рада Миру юридично виходить за межі України і спільно з однодумцями буде діяти на теренах Європи.

До цієї інформаційної співпраці приєдналась і газета «Світ», що на своїх сторінках представляє інтереси освітянської і наукової громадськості України. Таким чином, розширився інформаційний простір, через який діяльність сторін-підписантів угоди буде донесено якомога ширше до народів світу. Газета «Світ» та Незалежний Медіа Форум поширюватимуть публікації один одного та для європейської аудиторії.

Головний редактор «Світу» Лариса Остролуцька повідомила, що упродовж останнього року газета особливо активно висвітлювала співпрацю України і Польщі: і у зв’язку з війною росії проти України, і в плані співпраці у сфері освіти і науки. Можна пригадати статтю про створення спільного нано-супутника Київської політехніки та Познанського технічного університету, інтерв’ю з президентом Польської академії наук Єжи Душинським, а також – публікації про польський досвід у реформуванні академічної науки.

«Нам є, що розповісти польському та загалом європейському читачу про події та людські долі в Україні у цей неймовірний час випробувань, горя, самопожертви і героїзму, і водночас ми дуже зацікавленні в інформаційних матеріалах Незалежного українського медіа центру у Європі, адже вважаємо, що для утвердження справедливого миру, досягнення вимог Української Формули Миру, надзвичайно важливо мати змогу використовувати такий потужний інформаційний майданчик у Європі».

Як ідеться в угоді, сторони розроблятимуть та реалізовуватимуть спільні довгострокові проекти, спрямовані на розвиток та зміцнення миротворчого руху в Україні та за її межами на основі демократичних, цивілізаційних цінностей та Української Формули Миру, братимуть участь в організації та проведенні широкого кола заходів, що відбуватимуться як в Україні, так і за кордоном, розвиватимуть різні форми «народної дипломатії» для активного пошуку моделей ненасильницького світу, забезпечення умов для вільних контактів, спілкування і взаєморозуміння між народами різних країн.

Йдеться і про те, що партнери спільно реагуватимуть на життєво важливі виклики, резонансні ситуації, використовуючи при цьому форсайтні дослідження суспільно-політичних процесів, які визначають тенденції глобальних світових і регіональних конфліктів та шляхи їх упередження і розв’язання. І таким чином докладатимуть усіх зусиль для втілення в життя програмного завдання національного руху за мир: «Збереження миру та єдності в Україні та за її межами» на засадах Української Формули Миру.

 

Дмитро ШУЛІКІН, газета "СВІТ"

Світлина автора

 

Теги: Газета "СВІТ", Російська агресія ,Академік Михайло Згуровський, Українська Рада Миру, Незалежний Медіа Форум, Юрій Щербак, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео