Українська Рада Миру: Посилення освітянсько-наукового крила

Українська Рада Миру: Посилення освітянсько-наукового крила
313194 ПЕРЕГЛЯДІВ

До утвердження справедливого миру за Українською формулою як одного з головних завдань, що ставить перед собою Українська Рада Миру, долучається вагома освітянсько-наукова спільнота.

Під час зустрічі в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова очільники низки провідних українських університетів — Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая, — а також Національної академії педагогічних наук та Національного центру «Мала академія наук України» разом з громадською організацією «Українська Рада Миру» підписали Угоду про співробітництво «з метою об’єднання зусиль для утвердження справедливого миру, єдності в Україні та за її межами, на засадах Української Формули Миру».

Перед початком підписання угоди голова Української Ради Миру Михайло Згуровський ознайомив колег — освітян та науковців — з тим, як розгортає свою діяльність громадська організація, покликана утверджувати справедливий мир та наближення перемоги України.

Серед заходів, які було здійснено, починаючи з квітня нинішнього року, Михайло Згуровський насамперед назвав розроблення і схвалення Програми дій Української Ради Миру на час правового режиму воєнного стану в Україні. Важливим кроком, зазначив він, стало також підписання тристоронньої угоди між УРМ, Міжнародним благодійним фондом

 «Незалежний Український Медіа Центр в Європі», який започаткував член президії УРМ, відомий державний діяч, письменник і дипломат Юрій Щербак, та всеукраїнською газетою для науковців і освітян «Світ». Це сприяло розширенню інформаційної платформи Української Ради Миру. За останній час надруковано чимало публікацій концептуального характеру — як у газеті «Світ», так і на порталі Незалежного Медіа Форуму (www.media forum.news).

Нині завершується реєстрація «Українсько-Польської фундації миру Concordia» — відбувається вона за законодавством Польщі. А отже, створюється ще один впливовий майданчик для комунікації, обміну думками та спільних проєктів на території Євросоюзу і не тільки.

Михайло Згуровський розповів і про низку благодійних заходів, які здійснила за останні місяці Українська Рада Миру. Зокрема, спільно з МГО «Рада з екологічної безпеки» було передано Збройним Силам України чотири реанімобілі, які придбав громадянин Бельгії українського походження, відомий лікар і громадський діяч Ігор Вітенько.

Спільно з фондом допомоги ЗСУ «Київський політехнік» відбулася передача Збройним Силам України партії ударних безпілотників. Окрім того, було організовано благодійні концерти видатного японського піаніста Темпея Накамури, завдяки чому зібрано немалі кошти для допомоги нашим Збройним Силам.

Українська Рада Миру сприяла також проведенню благодійного концерту музичної кафедри ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука заради миру», яку очолює видатний український музикант Герман Макаренко.

— Разом із цією кафедрою та з членами Української Ради Миру ми напрацьовуємо програму співпраці з ЮНЕСКО, — додав голова УРМ. — До організації цього процесу долучились також члени президії. Сподіваюся, впродовж найближчих місяців ми побачимо перші результати. Для нас такі контакти дуже важливі, адже це розширення наших можливостей. Ми зможемо доносити ідеї справедливого миру до світової спільноти і з позиції ЮНЕСКО.

За цей період було здійснено й низку організаційних заходів, про що розповів заступник голови — директор ГО УРМ Володимир Новохацький. Зокрема, відбулася перереєстрація статуту та керівних органів УРМ.

Від імені Української Ради Миру було підготовлено і подано до Комітету з питань неурядових організацій ООН документи щодо отримання УРМ статусу при Економічній і соціальній раді ООН. Цими питаннями опікувалися заступник голови УРМ Валерій Цибух і член президії УРМ Юрій Сергеєв.

Питання це непросте, адже у цій раді — чимало представників рф та деяких інших країн, які оглядаються на росію. Але українські дипломати готові долати перешкоди й домагатися справедливого рішення.

Особливу увагу під час зустрічі було приділено діяльності молодіжного крила Української Ради Миру, яке очолив військовослужбовець Володимир Юрченко. «Ми розпочали спілкування зі студентством, зацікавленою молоддю і спільно окреслили напрями, які хотіли б першочергово розвивати», — заявив він.

Учасники зустрічі зацікавлено сприйняли пропозицію організувати зустрічі молодіжного крила УРМ зі студентськими організаціями університетів. Цю ідею підтримали ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, ректор УДУ імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко та інші учасники зустрічі.

Жваве обговорення викликала пропозиція в. о. ректора Київського національного університету імені Вадима Гетьмана Дмитра Лук’яненка присвоїти молодіжним університетським лідерам — активістам Української Ради Миру — статус делегата чи посла УРМ. Висловлювались також пропозиції присвоювати такий статус відомим громадянам України чи відомим закордонним особистостям, які підтримують Україну.

 Як підкреслив президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, у контексті реалізації Української Формули Миру, перед сферою освіти постає чимало завдань, починаючи від формування світогляду досягнення справедливого миру (але аж ніяк не пацифізму) і закінчуючи посиленням співпраці університетів та наукових установ із закордонними колегами.

Обмінявшись думками, учасники зустрічі погодились, що об’єднання зусиль провідних університетів України, Національної академії педагогічних наук і Малої академії наук значно підсилить діяльність Української Ради Миру, а також дасть змогу більш потужно донести до світу ідеї справедливого миру для України.

Відтак відбулося підписання Угоди. Серед конкретних заходів, передбачених у документі, зазначається, що сторони проводитимуть консультації, здійснюватимуть обмін необхідними матеріалами, науково-технічною, аналітичною інформацією. Використовуючи інноваційні технології в науково- освітньому процесі, співпрацюватимуть щодо підготовки пропозицій до державних програм, проєктів законів, інших нормативно-правових актів, спрямованих на створення умов для реалізації державної політики розвитку освіти, науки, молодіжної політики, збереження миру та єдності в Україні. Партнери розроблятимуть та здійснюватимуть спільні довгострокові проєкти, спрямовані на розвиток та зміцнення миротворчого руху в Україні та за її межами на основі демократичних, цивілізаційних, гуманістичних цінностей та Української Формули Миру.

Також братимуть участь в організації та проведенні ділових візитів, семінарів, круглих столів, конференцій, симпозіумів, у міжнародних виставкових заходах та ярмарках в Україні та за її межами, реалізовуватимуть спільні науково-дослідні проєкти, освітні й наукові програми, здійснюватимуть просвітницькі, інформаційні заходи для залучення наукових, науково-педагогічних, педагогічних працівників, дітей та молоді до участі у програмах формування інтелектуального потенціалу нації. Розвиватимуть форми «народної дипломатії» задля активного пошуку моделей ненасильницького світу, забезпечення умов для вільних контактів, спілкування і взаєморозуміння між країнами й народами.

Голова Української Ради Миру, ректор КПІ імені Ігоря Сікорського Михайло Згуровськияй переконаний, що поєднання зусиль освітян і науковців сприятиме благородній справі утвердження справедливого миру на основі Української Формули Миру, наближення нашої країни до перемоги й максимальній консолідації зусиль як на національному, так і на міжнародному рівні.

Дмитро ШУЛІКІН, Газета "СВІТ" -- партнер Незалежного Медіа Форуму

 

Світлина автора

 

 

Теги: Газета "СВІТ", Російська агресія ,Академік Михайло Згуровський, Українська Рада Миру, Незалежний Медіа Форум, Юрій Щербак, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,Conkordia
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео