Вперше в історії: Росію не обрали до Міжнародного суду ООН

Вперше в історії: Росію не обрали до Міжнародного суду ООН
230436 ПЕРЕГЛЯДІВ

Держави члени ООН вперше в історії відмовили Росії в праві здійснювати правосуддя в Міжнародному суді ООН, повідомив президент України Володимир Зеленський. Російського представника не обрали до складу судового органу організації. 

“ООН почала очищатися від зловмисного впливу Росії. … Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його”, – сказав Зеленський. 

Суддя Росії під час номінації від регіону Східної Європи програв представникові Румунії, колишньому міністру закордонних справ Богдану Ауреску. 

“Сьогоднішнє обрання професора міжнародного права Богдана Ауреску, колишнього міністра закордонних справ Румунії, суддею Міжнародного Суду ООН означає, що у “Світовому Суді” в Гаазі вперше не буде радянського/російського судді”, – пояснив Микола Гнатовський, український юрист-міжнародник, суддя Європейського суду з прав людини.

За представника Румунії проголосували 117 членів Генасамблеї ООН. Тоді як російський кандидат отримав лише 77 голосів, пише Європейська правда з посиланням на джерела. 

Також перемогли номінанти від Мексики, США, Австралії та Південно-Африканської Республіки. “Вітаємо представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді Безпеки, так і в Генасамблеї!” – написав Зеленський. 

Міжнародний суд ООН складається з 15 суддів. Кожні три роки обираються п’ять нових суддів. Кожен суддя представляє певну регіональну групу країн і має заручитись підтримкою членів Радбезу й Генасамблеї ООН.

“Це вже другий випадок, коли постійний член Ради безпеки не буде представлений у Міжнародному суді ООН (першою була Велика Британія у 2017 році)”, – додав Гнатовський.

Нині Міжнародний суд ООН розглядає декілька скарг України проти Росії, зокрема, про те, що Росія виправдала повномасштабне вторгнення вигаданим “геноцидом на Донбасі”.

Теги: Гримаси "русского міра",Міжнародний суд ООН, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео