На 124 День народження росія пошкодила унікальний музей в Одесі

На 124 День народження росія пошкодила унікальний музей в Одесі
361142 ПЕРЕГЛЯДІВ

У ніч на 6 листопада Росія завдала масованої атаки по півдню України. Окупанти використали дрони та різні типи ракет. Поцілили, зокрема, в Одесу. У місті – значні руйнування інфраструктури, 8 людей постраждали. Обстрілами росіяни сильно пошкодили будівлю Одеського художнього музею, яка знаходиться в зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

“6 листопада Одеському національному художньому музею виповнюється 124 роки. Саме в ніч на 6 листопада російські нікчеми “привітали” нашу архітектурну пам’ятку ракетою, що влучила поруч”, – повідомив очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

Ракета влучила у дорогу прямо перед музеєм. У будівлі пошкоджено стіни, вибито вікна. Наразі працівники змушені фіксувати пошкодження та ліквідувати наслідки атаки Росія.

“Пошкоджені 7 експозицій з творами сучасних художників. Зіпсовано стіни пам’ятки архітектури, вибиті деякі шибки та скло. Наразі всі події в музеї скасовані”, – повідомили в Міністерстві культури України.

Музей міг втратити експонати, відомі на весь світ, заявив міський голова Одеси Геннадій Труханов. “Трохи туди, трохи сюди й могли б ми позбутися багатьох наших зразків, експонатів, дуже відомих на весь світ. На щастя, цього не сталося”, – сказав Труханов.

Заклад закривається на тиждень, усі святкові події, а також Free Entrance Day з нагоди дня народження, скасовують. 

“Ми дуже раді, що немає постраждалих і такій згуртованості спільноти, та завтра приходити до музею немає необхідності, адже триває процес оцінки пошкоджень, фіксація наслідків ураження та слідчі дії, все має залишатися недоторканим”, – заявили музейники.

Росія атакує Одеський національний художній музей не вперше. Заклад постраждав від наслідків ракетної атаки загарбниками торік у липні. Тоді працівники усунули всі пошкодження та встановили захисні конструкції. Через рік окупанти пошкодили музей вдруге. Ударною хвилею в будівлі вибило вікна, побило зенітні ліхтарі, а також спричинило тріщини в стінах. Пошкодження Одеського художнього музею у липні зафіксували представники ЮНЕСКО в оновленому списку поруйнованих росіянами культурних пам’яток в Україні. 

Теги: Одеса, Агресія Росії в Україні, Гримаси "русского міра", Незалежний Медіа Форум, IMF, www.mediaforum.news, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео