Масовані дезінформаційні атаки росіян по Німеччині

Масовані дезінформаційні атаки росіян по Німеччині
245791 ПЕРЕГЛЯДІВ

Росіяни здійснюють масовані дезінформаційні атаки по Німеччині. Фахівці при Міністерстві закордонних справ країни викрили системну кампанію на користь Кремля в соцмережі X (Twitter). Офіційний Берлін стурбований, що у перспективі можливе втручання Москви у вибори, пише видання Spiegel.

Аналітики з департаменту стратегічних комунікацій МЗС Німеччини за допомогою спеціального програмного забезпечення дослідили значний масив даних у X (Twitter). Період аналізу охоплював час від 20 грудня по 20 січня. У розпорядженні Spiegel опинилася непублічна доповідь фахівців.

Загалом за місяць аналізу експерти знайшли понад 50 тисяч акаунтів німецької мовою, які не належать реальним особам. В окремі дні боти публікували близько 200 000 твітів за добу. Активність віртуальних роботів спадала вихідні й дні, які у Росії є святковими. 

Здебільшого боти поширюють наратив про те, що Німеччина нехтує інтересами свого населення через підтримку України. Кампанія спрямована по невдоволенню, яке є у частини німців, й цілеспрямовано підсилює його, кажуть аналітики. Також серед основних тем – німецька допомога Україні, “поразка України” і “навала українських біженців”. 

Атака має на меті підбурювати невдоволення серед німців, підірвати довіру до уряду, демократичного ладу і журналістів. Фахівців вважають, що кампанія ведеться ще з 2022 року і за нею стоїть Росія. 

Велика частина кампанії повністю автоматизована – боти з великої групи акаунтів публікують свої твіти приблизно одночасно та однаковими темпами, що створює враження, що це якось контролюється алгоритмами, додають аналітики. Також координатори кампанії неодноразово створювали підробку першоджерела, щоби потім за допомогою ботів розносити потрібні твіти на велику аудиторію. Так, наприклад, поширювали нібито “заяву” міністерки Анналени Бербок про те, що “війна в Україні скінчиться через три місяці”. Нині деякі акаунти блокують, але багато з них успішно продовжують “працювати” далі.

МЗС Німеччини занепокоєне, що така масова робота у X (Twitter) через ботів може реально вплинути на майбутні вибори – і до Європарламенту, і до трьох федеральних земель Німеччини. 

Теги: Гримаси "русского міра", Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео