«Путін наведе вам порядок»

«Путін наведе вам порядок»
219573 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Відомий польський журналіст Єжі Любах (Niezalezna.PL, 23.02.2024) звертається до проблем українського зерна: на його думку, вона набагато ширша і торкається геополітики.

Хтось іронічно спитає: де тут геополітика? Але автор твердить, що навіть поверхове знайомство з історією доводить, що принаймні з часів Івана Грозного можна сформувати аксіому: хто володіє родючою Україною, – яку без жодного перебільшення віками називають житницею Європи – той має ключ до переважаючих впливів на величезних просторах від Карпат до Кавказу.

Навіщо вів польське військо під Київ Пілсудський? Тому, що вже в 1919 року постав слушний діагноз: «Не дивлячись на те, яким є її уряд, росія є завзято імперелістична! Її атака на Польщу залежить в першу чергу від українського питання. Мусить (росія – ред) постачатися з багатої України. Якщо справа України вирішиться на їх (росіян – рад) користь, тоді підуть на Польщу!». Проба створення незалежної та союзної з Польщею України в 1920 року не вдалася, що мало катастрофічні наслідки для обох наших народів, а в результаті – і цілого світу, бо загарбання України дозволило Совєтам посилитись до такого ступеня, аби спільно з Німеччиною Гітлера розпалити світову війну.

Треба також пам’ятати, – нагадує Єжі Любах, – що проголошення суверенітету України в 1991 році стало цвяхом в труну совєцькой імперії.

Нічого дивного, що відбудова цієї імперії – головна сьогодні «русская ідея» – почалася від нападу на Україну.

Ми не повинні чекати піввіку на оцінки істориків, щоб мати об’єктивну можливість визнати, що без рішучої підтримки Польщі після російського вторгнення в Україні в 2022 року Україна, як незалежна держава вже перестала б існувати, а її територія, як показує доля окупованих сьогодні земель, стала би місцем геноциду її населення – до чого росія призвичаїлась упродовж кількох віків.

Що це має спільного з ситуацією на польсько-українському кордоні? Має! Бо в міру зміцнення чергового нашого «важкого братства» (так називається чверть віку тому мій фільм про союз Пілсудський Петлюра в 1920 року), зростали також дії наших спільних ворогів, які намагаються зруйнувати союз Польщі та України.

І йдеться не тільки про ініціативи москви, яка має в обидвох наших країнах натовпи агентів і колаборантів, але і Берліна, де віддавна зрозуміли, що ідея Міжмор’я – тобто союзу держав, які колись належали до сфери російських впливів – означає кінець німецьким мріям про «МІТТЕЛЬ-Європу», керовану в згоді та співпраці з росією.

Надзвичайно видовищним успіхом цієї політики стала спектакулярна зміна векторів, обрана Києвом – полишення відданого польського союзника, майже відступництво – в ім’я різкого, зближення з Німеччиною під вивіскою ЄС.

Коротко кажучи, урядові кола України продалися Берліну і Брюсселю за доволі ілюзорні користі для держави, зате суттєві для й надалі командуючих економікою мафіозних олігархів – старих і нових.

Ліквідація ЄС всіляких мит і сертифікатів на продуктові товари з України під приводом порятунку її сільського господарства, а третього світу – від голоду від нестачі українського зерна запровадило тут (тобто в Польщі – ред) бажаний хаос, який дозволяє міжнародним баригам заробляти шалені гроші, а росії – сіяти розбрат між простими українцями і поляками, аби знищити наш ефективний домі союз у зародку.

В порталі Wiadomości Rolnicze Polska стверджує, що зростає імпорт сировини і добрив до країн ЄС не з України, – а з росії!.

Йшлося про постачання для голодуючих країн Африки, однак згідно з даними ЄС серед шести найбільших імпортерів російських харчових продуктів, крім Іспанії, Латвії, Голландії, Німеччини та Італії опинилася … Польща. Як зазначає портал Forsal, від січня до листопада 2023 року до Польщі ввезено на 6% більше продуктів сільського господарства з росії, ніж у цілому 2022 році. Ввозяться переважно риба та рослинна олія. Експорт з росії збіжжя зріс до країн ЄС на 43%, тобто на понад 500 тисяч тонн. Росія також збільшує світовий експорт свого зерна.

Власне, експорт дешевого зерна з росії є головним джерелом низьких цін на збіжжя в ЄС.

Експерт з InfoGrain одночасно зазначає: «Отже, не Україна є найбільшою проблемою, а великі надвишки зерна у ключових експортерів, особливо з росії.

Надвишки пшениці в ЄС становить аж 36 мільйонів тонн, а в Польщі  0 13 мільйонів тонн.

А тепер пригадаймо, що верещав до влади Об’єднаних Правих (тобто ПіС – ред) нинішній віце-міністр сільського господарства в уряді Дональда Туска «селянин» Міхал Колодзєнічик (Міхал Колодзєнічак – один з неприхованих ворогів України, вимагає накласти ембарго на всю агропродукцію України – ред.): – Що ви зробили з росією? Посварите нас з росією, найкращим клієнтом! У мене голос тремтить, але перед моїми очима росіяни, з якими моя сім’я торгувала дуже давно. Вони привозили гроші до Польщі. Ми спільно з ними будували цю країну».

І ця людина від імені коаліції (КО – коаліція Туска – ред) має «розв’язати» проблему нелегального імпорту збіжжя з України? – запитує автор.

На демонстраціях польських селян на українському кордоні вже не з’являються гасла, які торкаються безпосередньо цієї проблеми, а заклики до ненависті щодо українців або прямо … до російського вторгнення! «Путін, наведи порядок з Україною і Брюселем і з тим хто керує нами!» – так закликав банер на одному з тракторів.

В Україні путін «порядок» вже наводить, а з нами наведе порядок Брюссель разом з «нашим урядом», а потім російська і німецька агентура потисне руки над могилами розбратаних народів України і Польщі.

 

Єжи Слоневський, старший оглядач НМФ

Теги: Гримаси "русского міра", Російська агресія , Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео