В Криму росіяни знесли пам'ятник ⁠українському дисиденту генералу ГРИГОРЕНКУ

В Криму росіяни знесли пам'ятник ⁠українському дисиденту генералу ГРИГОРЕНКУ
219562 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російські окупанти в Криму знесли памʼятник українському дисиденту – генералу Петру Григоренку. Монумент в Сімферополі знищили напередодні 18 травня – Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомило Суспільне Крим, посилаючись на заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Григоренко підтримував кримських татар та виступав проти їхньої депортації радянською владою з Криму. Памʼятник дисиденту відкрили в 1999 році на площі Радянській за ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу та за сприяння Народного Руху України, пишуть журналісти. 

“Він (памʼятник) був не в дуже помітному місці й люди могли не помітити. Можливо, там настільки всі залякані цією (окупаційною – ред.) “владою”, що люди бояться навіть щось розповісти”, – каже заступник голови Меджлісу.

Окупаційна влада в Криму бореться з українською спадщиною ще жорстокіше, ніж із кримськотатарською, каже Умеров. “Їх (окупантів – ред.) турбує все: школи українські, класи українські, мова українська, а тут цілий генерал… Вони знищують усе українське навіть ще жорстокіше, ніж кримськотатарське. Українські школи зникли повністю, кримськотатарські збереглися, але в іншій формі. До окупації Криму це були школи з кримськотатарською мовою навчання, а тепер це школи для кримських татар з російською мовою навчання. Вже кримськотатарських шкіл немає, але є школи, які ми створювали, куди за звичкою, за інерцією йдуть кримські татари, хоча там уже навчання кримськотатарською немає”, – розповів він.

Дисидент Григоренко був першим радянським генералом, який виступив проти радянської системи – за це двічі був увʼязнений у радянських тюрмах і таборах. Згодом генералу вдалося емігрувати до США, де він долучився до української діаспори й продовжив активну правозахисну діяльність: був закордонним представником Української Гельсінської групи, виступав у багатьох державах Заходу на підтримку України, особисто зустрічався з Президентом Рональдом Рейганом, щоб розповісти про репресії й переслідування інакодумців в СРСР.

Свій останній спочинок генерал Григоренко також знайшов у Сполучених Штатах. Похований на українському цвинтарі у Саут-Баунд-Бруці біля Нью-Йорку.

 

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео