Спільна заява урядів США, Канади та Великої Британії: росія спробує організувати протести в Молдові, якщо на прийдешніх президентських виборах у країні восени переможе не прокремлівський кандидат

Спільна заява урядів США, Канади та Великої Британії: росія спробує організувати протести в Молдові, якщо на прийдешніх президентських виборах у країні восени переможе не прокремлівський кандидат
297347 ПЕРЕГЛЯДІВ

Росія спробує організувати протести в Молдові, якщо на прийдешніх президентських виборах у країні восени переможе не прокремлівський кандидат. Про це йдеться у спільній заяві урядів США, Канади та Великої Британії.

“Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени 2024 року. Вони цілеспрямовано планують спровокувати протести в Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе. Вони намагаються спровокувати негативне сприйняття громадськістю заходів західних урядів і чинного керівництва Молдови, а також знизити громадську довіру до здатності Молдови забезпечувати свою безпеку і зберігати правовий порядок”, – йдеться в тексті заяви. 

Наразі Росія всіляко допомагає проросійським кандидатам на виборах і провокує загострення конфліктів у суспільстві. “Російські діячі активно використовують дезінформацію і пропаганду в інтернеті, в ЗМІ та на вулицях для досягнення своїх цілей. Вони поширюють критику проти уряду та політичної партії чинної президентки Молдови, аби спровокувати протести. Частиною цих операцій є поширення брехні про особистість і наміри чинної президентки, а також недоліки у виборчому процесі”, – наголошують представники урядів. 

Якщо Росії не вдасться досягти бажаного, Кремль провокуватиме протести, аби дестабілізувати Молдову. “Російське політичне втручання в Молдові перед жовтневими виборами має довгу історію. Наприклад, співробітники державного медіаагентства RT надавали безпосередню підтримку втікачеві з Молдови Ілану Шору [молдовський проросійський політик – ред.] протягом кількох років з дозволу російської влади. Усі три наші уряди наклали санкції на Шора за його дестабілізаційну виборчу діяльність”, – наголошується в тексті. 

Канада, США та Велика Британія “повністю впевнені в здатності Молдови впоратися з цими загрозами, пов’язаними із втручанням Кремля”. “Ми вживаємо низку заходів для підтримки цих зусиль у рамках нашого партнерства з Молдовою та її народом”, – наголошується у заяві.

Нагадаємо, НАТО конфіденційно та неофіційно визначило принаймні дві “червоні лінії”, у разі перетину яких можливе пряме втручання Альянсу у війну в Україні, писало у травні італійське видання la Repubblica. Друга “червона лінія” – військова провокація Росії проти країн Балтії чи Польщі або цілеспрямований напад на Молдову.

 

 

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео