Митрополита Української православної церкви Московського патріархату обміняли на українських військовополонених

Митрополита Української православної церкви Московського патріархату обміняли на українських військовополонених
252573 ПЕРЕГЛЯДІВ

Іонафана (Єлецьких), митрополита Тульчинського і Брацлавського Української православної церкви Московського патріархату, обміняли на військовополонених українських захисників. 26 червня вранці священнослужителя передали російським представникам на кордоні з Білоруссю. Про обмін Митрополита Іонафана просив Патріарх Російської православної церкви Кирил (Гундяєв), пише українське видання LB.ua.

Раніше Іонафан написав прохання про обмін, від якого згодом відмовився й, менш ніж за тиждень, передумав знову, розповіла Соня Кошкіна, шеф-редакторка LB.ua. “Іонафан – не простий митрополит (хоча митрополит в принципі не може бути пересічною фігурою). Один із найстаріших ієрархів УПЦ МП, вихованець Ленінградської духовної академії, де він близько зійшовся з Гундяєвим. По поверненню в Україну – очолив Лавру, після її повернення церкві”, – каже журналістка. 

Митрополита неодноразово звинувачували в розкраданні майна Києво-Печерської Лаври, а також численних церковних парафій. “КГБ (і Гундяєв, очевидно) прилаштували його в Києві, при чому тут його карʼєра наприкінці 1980-х різко пішла вгору. … У березні 1991 р. вже на той час вікарного єпископа і намісника Іонафана Синод УПЦ позбавив посад і заборонив у служінні. Причина – розкрадання майна Лаври у фантастичних розмірах. Він тягнув з Лаври все, що лиш міг, аж до килимів і посуду. … Однак коли РПЦ пішла війною на митрополита Філарета за те, що він виступив за автокефалію – Іонафана не тільки тихенько “реабілітували”, але і призначили у новій генерації УПЦ “керуючим справами” і єпископом в Суми”, – розповів український релігійний діяч, Митрополит Білоцерківський Православної Церкви України Євстратій (Зоря). 

Під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП, якою керував Іонафан, у жовтні 2022 року Служба безпеки України натрапила на численні російські пропагандистські матеріали – листівки “Власти России”, “Указ президента Росії про приєднання АР Крим до РФ”, “Донбасс – Россия”, а також твір “Гимн-молитва за Россию”, авторства самого митрополита. 

Торік у серпні Іонафана засудили до 5 років тюрми. Президент Володимир Зеленський призупинив громадянство священнослужителя. Цьогоріч 18 червня апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції. Митрополит відмовився від обміну, адже не вважав себе військовополоненим.

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео