Перевірка інвестицій (FDI screening) для економічної безпеки України

Перевірка інвестицій (FDI screening) для економічної безпеки України
274679 ПЕРЕГЛЯДІВ

Український уряд запустив ініціативу Advantage Ukraine, мета якої – залучити іноземні інвестиції в ключові сектори економіки. Станом на листопад цього року платформа вже отримала 370 запитів. Інвесторів цікавлять переважно інноваційні технології, агропромисловий комплекс, інфраструктура, а також енергетика та оборонна промисловість. Крім того, український уряд розпочав співпрацю з найбільшою інвестиційною компанією Black Rock щодо створення платформи для залучення приватного капіталу в Україну. Подібні інвестиційні ініціативи дуже важливі для розвитку економіки України. Для цього уряду потрібно буде створити сприятливе середовище для залучення прямих іноземних інвестицій (ППІ), а також забезпечити верховенство права та прозорість. Одним із викликів на цьому шляху може стати загроза корозійного капіталу та потреба забезпечити економічну безпеку.
 
Аналіз
 
Корозійний капітал - це державне або приватне фінансування, що не є достатньо прозорим та підзвітним, пов’язане з авторитарними режимами та спрямоване на реалізацію зовнішньополітичних інтересів та посилення політичного та економічного впливу в країнах-реципієнтах.

Наприклад, Китай прагне контролювати так звані технології «подвійного використання» (військово-промисловий комплекс - ВПК), а також передачу передових технологій із країн-одержувачів інвестицій, а також проводити збір даних. Яскравим прикладом цього в Україні став випадок із виробництвом двигунів для військових вертольотів «Мотор Січ», яке китайський бізнес намагався придбати у 2020 році з подальшою передачею передових технологій Китаю. Угода була скасована урядом України з міркувань національної безпеки.
 
Для захисту економіки від негативного впливу корозійного капіталу створюються механізми перевірки інвестицій (FDI screening). Перевірка прямих іноземних інвестицій (FDI screening) – це процес, у якому уряд країни-реципієнта визначає, переглядає та за необхідності відхиляє іноземні інвестиції. Цей механізм дає уряду-реципієнту більший контроль над загрозами національній безпеці, які можуть створювати інвестиції з-за кордону.
 
Країни Індо-Тихоокеанського регіону, розташовані поблизу Китаю, такі як Японія та Тайвань, створили потужні механізми перевірки інвестицій.
 
Японія має список секторів, до яких застосовуються обмеження доступу для іноземних інвесторів, таких як оборонна сфера, кібер-безпека, певні сектори інфраструктури, зокрема навіть залізниця та водне господарство. У серпні 2022 року на тлі вторгнення Росії в Україну та зростання напруженості в Індо-Тихоокеанському регіоні, Японія прийняла новий закон про посилення економічної безпеки. Тайвань йде ще далі, оскільки використовує суворіші правила щодо китайських інвестицій у чутливі сектори, ніж щодо інвестицій, що походять з інших країн.

ЄС запровадив свій механізм перевірки інвестицій, який наразі вимагає від держав-членів ЄС звітувати про ці процеси, тоді як сама перевірка ПІІ залишається компетенцією держав-членів ЄС. Таким чином, на шляху до вступу в ЄС Україні доведеться створювати власні правила перевірки інвестицій.

Отже, запровадження механізму перевірки інвестицій допоможе уникнути негативних впливів зовнішнього капіталу на українську економіку. Одним із перших кроків може бути розробка переліку чутливих секторів, інвестиції в які потребуватимуть більшого контролю чи можуть бути обмежені. Водночас перевірка ПІІ жодним чином не повинна перешкоджати економічному розвитку та вільній ринковій діяльності. Це має забезпечитися належною комунікацією та роз’яснювальною роботою з потенційними інвесторами з боку уряду. Однак, враховуючи характер війни Росії проти України та наявність інших гравців, запровадження перевірки ППІ буде необхідним для захисту безпеки та національних інтересів.

Цей матеріал створений Неурядовим, позапартійним аналітичним центром "Європейські цінності. Україна"

за підтримки Програми MATRA та Посольства Королівства Нідерланди 

Погляди та висновки авторів програми можуть не відображати офіційну позицію Уряду Королівства Нідерланди

Світлина: Довоєнний Харків. Вадим БЄЛІКОВ, 2022

Теги: Вадим Бєліков,Харків,Економіка,інвестиції,економічний захист України, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео