ПАТ «Чернігівгаз» чотири роки не повертає кошти ветерану?

ПАТ «Чернігівгаз» чотири роки не повертає кошти ветерану?
203651 ПЕРЕГЛЯДІВ

ПАТ «Чернігівгаз» чотири роки не повертає кошти ветерану?

Заплатив за ненадані послуги: ветеран праці просить газовиків повернути гроші…

73-річний ветеран праці Іван Сокол із Козельця вимагає від керівництва ПАТ «Чернігівгаз» повернути йому 2,5 тисячі гривень, які він переплатив при заміні газового котла. Іван Васильович переконує, що заплатив кругленьку суму за обумовлений в договорі комплекс робіт, але фактично газовики виконали роботи не повністю, втім гроші зняли справно.

Щоб закінчити монтаж, пенсіонер мусив викласти додатково ще 6 тисяч гривень приватним підрядникам, відтак елементарна заміна газового котла стала ветерану праці в понад 13 тисяч гривень. Розібравшись в ситуації, Іван Сокол звернувся на «гарячу лінію», проте досі не отримав чіткої відповіді.

 

«Я впевнений, що це накатана схема»

Іван Васильович Сокол має за плечима 43 роки трудового стажу в лісовій галузі. На пенсію пішов з посади інженера лісового господарства.

За життя встиг попрацювати і в держлісгоспі, і в агролісі, був начальником переробного цеху та начальником дільниці, обирався навіть депутатом районної ради та був помічником-консультантом народного депутата. Поважна людина, ветеран праці, не останній, як то кажуть, чоловіку Козельці, однак це не врятувало Івана Васи льовича від свавілля «Чернігівгазу».

Ця історія тягнеться вже четвертий рік. Інший вже б давно махнув би рукою, проте Іван Васильович каже, що це – діло принципу, бо ж переконаний, що він не один такий, кого обдурили.

«Почалося все із заміни котла на газову колонку. Старий котел споживав багато газу, тож я вирішив замінити його на більш економний. У листопаді 2019 року моя  донька зробила в Чернігові технічну документацію, ось тоді й почались перші проблеми, – каже Іван Сокол. – А все через те, що «технічку» замовили не в них у Козельці.  Зрештою, донька потрапила на прийом в ОДА і все вирішилось. Уклали договір, я попросив не демонтувати старий котел, бо хотів залишити, щоб мати можливість опалювати хату ще й дровами».

Все необхідні папери пенсіонер підписав. Але це був лише початок. За його словами, козелецькі газовики сказали йому, що потрібно для початку замінити старий лічильник на новий.

«Навіщо його мінять, якщо за рік до того в Чернігові повірку лічильника робили? – дивується козельчанин. – Але сперечатись я не став, поїхав у Чернігів і купив новий лічильник. Насилу його знайшов. Заплатив за цю річ півтори тисячі гривень, – продовжує Іван Васильович. – Для чого вони все це зробили? А ось нащо! Коли уважно прочитати отой ввесь їх обрахунок (і це не тільки мені, а багатьом людям, тисячам людей), то їм немає за що зачепитись, немає ніякої роботи, от і шукають, на чому б їм заробити».

За словами Івана Сокола, газовики котла йому не встановлювали, а поставили лічильник та обрізали газ. Гроші ж здерли по повній.

«Заплатив без банку 4 тисячі 858 гривень 55 копійок, – пояснює ветеран праці. – Демонтаж котла не робили, а платити довелось, монтаж колонки теж не робили, а в договір внесли. Трубу я також купував за свої».

Як переконує Іван Сокол, газовики виконали лише з третину обумовлених у договорі послуг. Чоловік стверджує, що переплатив 2511 гривень 50 копійок тільки за монтажні роботи, плюс 1500 гривень за лічильник, який не треба було встановлювати. «Технічні умови лічильників однакові, – каже пенсіонер. – Я впевнений, що це накатана схема, за якою працюють газовики».

 

13 тисяч – за елементарну заміну

Для завершення монтажних робіт чоловікові довелося винаймати приватних спеціалістів на стороні. За їхню роботу Іван Васильович заплатив додатково ще шість тисяч гривень. Загалом заміна котла на колонку обійшлась незаможному ветерану праці в понад 13 тисяч гривень.

Розібравшись у ситуації, він письмово звернувся до керівництва «Чернігівгазу» з проханням повернути йому раніше оплачені кошти за невиконані монтажні роботи в сумі 2500 гривень. Проте ні грошей, ні навіть відповіді звідти пенсіонер із Козельця досі не отримав. Після цього Іван Васильович двічі звертався ще й на урядову «гарячу лінію», але звідти – лише відписки. Тож останнім форпостом справедливості залишилась редакція обласної газети «Чернігівщина». Іван Сокол сподівається, що розголос допоможе привернути увагу до свавілля газовиків.

 

Коментар активіста: «хитра і цинічна схема...»

Ми попросили прокоментувати ситуацію відомого активіста з Чернігівщини і борця з газовою монополією Ігоря Денисенка. Ось що він говорить з цього приводу: «У подібних ситуаціях завжди працює правило: платить той, хто замовляє музику. Якщо новий котел має більше споживання, то виготовляється нова документація. Якщо споживання таке ж або менше, ніж у старому котлі, то просто робиться позначка в існуючій документації (це коштує порівняно невеликих грошей) – і все. Зазвичай газовики тягнуть людей по дорожчому варіанту і намагаються зробити їх ініціаторами, пропонуючи написати ту чи іншу заяву. Людина пише і не підозрює, що переходить у статус ініціатора. Дуже хитра і цинічна схема – основа бізнесу аферистів. Що стосується встановлення лічильника, то в разі, якщо виникає потреба його заміни за ініціативи оператора, то заміна є безкоштовною для споживача. Купувати новий прилад може споживач, коли сам вважає це за необхідне. Інших варіантів немає. Тут головне – чи зможе споживач підтвердити хоча б якось, що його змусили купувати за свої. У подібних історіях я раджу звертатись до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, газета «Чернігівщина»

Світлина автора

Теги: ПАТ «Чернігівгаз»,Іван Васильович Сокол,Віталій НАЗАРЕНКО, Чернігівщина,газета "Чернігівщина",Газові махінації, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео