Жертовна страва. Таємні смисли за популярними варениками

Жертовна страва. Таємні смисли за популярними варениками
36531 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для багатьох українців дитинство й поїздки в село до бабусі асоціюються з варениками з вишнею, чорницею чи сиром. Рідна півранку в неділю трудиться-трудиться, а ти прокидаєшся – і на столі стоїть тарілка з гарячою стравою. Тоненьке тісто із солодкавою начинкою – не встигнеш покласти – розчиняються в роті. І їси все без упину, поки живіт не лусне. Бабуся з дідусем сидять поруч та радіють: нарешті хоч трішки погладшає, бо «одні шкіра й кості»!

Тож не дивно, чому вареники стали (разом із борщем) найтиповішою, найвпізнаванішою та найпопулярнішою українською стравою – як серед своїх, так і серед іноземців. Цьому сприяє й величезне фольклорне нашарування, адже предки цінували й любили їх не менш, ніж ми сьогодні. Чого тільки вартий один образ козака-характерника з повісті Миколи Гоголя, до чийого рота вареники самі стрибали, викупавшись у сметані!

Від давнини українці надавали вареникам магічного значення. Їх обов'язково готували в день, коли телилась корова або ягнилася вівця. Це, за віруваннями, дарувало тваринам міцне здоров'я та плодючість. Також страву несли й жінці після пологів, використовували для ворожіння на Андрія, ставили на різдвяний стіл – як символ Місяця та продовження роду.

Процес же замішування тіста трактувався в ролі творення всесвіту і його структури, де жінка виступала матір'ю й прародителькою.

Особливу вагу вареники мали під час жнив – тоді ставали ледь не ритуальною стравою.  Вони, нагадуючи місяць в останній чверті, – коли визначалась доля врожаю, надавали селянам «місячної» наснаги. Нерідко під час перепочинку виконувались жниварські пісні, де згадувались і вареники.

 

Валентин Кондратюк

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео