Катажина ҐУЙСЬКА: Доки Польща підтримує Україну, наша сусідка зможе оборонятися

Катажина ҐУЙСЬКА: Доки Польща підтримує Україну, наша сусідка зможе оборонятися
198896 ПЕРЕГЛЯДІВ

 «Gazetа Polska» (листопад 2022) опублікувала статтю відомої польської журналістки, телеведучої каналу «Републіка», політичної діячки Катажини Ґуйської під назвою «Москві ще не оголошено вирок».

«Нас чекають ключові місяці війни,  ̶  пише авторка. – Тривають атаки проти України, метою яких є знищення суспільства, але поза межами нашого сусіда йде гра щодо способу закінчення війни. І вона сьогодні ні зрозуміла, ні очевидна. Інколи єдність західного світу вимушена позицією Америки та настроями громадян, але за обличчями лідерів, які демонструють перед об'єктивами камер повну солідарність з українцями, доволі часто криється готовність до компромісу коштом жертв».

Катажина Ґуйська зазначає, що немає підстав для ілюзії, нібито картини з Бучі чи Ірпеня надовго змінили позицію щодо Росії в Берліні, Парижі чи Амстердамі. Гра, на нашу думку, має йти про те, щоб позбавити Росію позицію великої держави й пов'язаних з тим привілеїв. Але на цю тему ще не відбулися жодні конструктивні й зобов'язуючі дебати. Якщо війна в Україні повинна закінчитися справжнім миром  ̶  тобто тривалим визволенням нашого verte!

Східного сусіда й гарантуванням йому безпеки  ̶  агресор не може утримувати свою сьогоднішню позицію, яка дає йому право реального впливу на світову політику, зберігаючи, хоча б, постійне місце в Раді Безпеки ООН.

Польська публіцистка наполягає на тому, що «Москва повинна бути покарана й піддана остракізму, доки не відшкодує збитки жертвам свого дикого нападу і не доведе переконливо світу готовність прийняти принципи демократії». Проблема полягає в тому, що, на думку авторки, може виявитись, що не буде достатньо сильного фронту держав, які бажали б такого закінчення війни.

«А сьогоднішнє мовчання на тему  ̶  як закінчити агресію в Україні, на жаль, тривожно широке і може свідчити про готовність до компромісу, тобто змушування Києва до поступок… Для Польщі та нашого регіону такий сценарій був би зловісний. Аби його реалізувати, треба спочатку змусити Варшаву, а потім Київ»,  ̶  пише К.Ґуйська.

Авторка робить важливий висновок: «Доки Річ Посполита стоїть разом з Україною, наш сусід, який пізнав брутального нападу, може оборонятися. ЗМІНА УРЯДУ У ВАРШАВІ НА ПРОНІМЕЦЬКИЙ (мається на увазі уряд Д.Туска.  ̶  Ред.)  ̶  ЩО В НАС РІВНОЗНАЧНЕ З ПРОРОСІЙСЬКИМ УРЯДОМ,  ̶  ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ ЗЛАМАТИ ТВЕРДУ ПОЗИЦІЮ КИЄВА ТА ЙОГО ГРОМАДЯН».

Катажина Ґуйська закликає під тим кутом зору подивитися на парламентські вибори наступного року в Польщі. Їхнє значення не тільки для РП, але й для цілого регіону видається безпрецедентним.

«Творці й реалі затори «перезавантаження» відносин з російською федерацією  (мається на увазі ПО (Громадянська платформа) і уряд Д.Туска.  ̶  Ред.) у 2007-2015 рр., повернувшись до влади, переорієнтують польську політику щодо Києва на політику Берліна щодо москви. Сьогодні саме за це йде велика гра»,  ̶  підсумовує авторка свої роздуми.

Ця стаття надзвичайно важлива для розуміння політичних процесів, що відбуваються сьогодні в Польщі й сповна виражає позицію правлячої партії ПіС (Право і Справедливість), а відтак має бути уважно прочитана керівними колами України.

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

На світлині Катажина Ґуйська разом із Юрієм Щербаком і Томашем Сакєвічем у штаб-квартирі телеканалу «Republika», жовтень 2022 

Теги: SWS, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika, IMF, www.uacenter.media,niezalezna.pl, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, Юрій Щербак,Катажина Ґуйська,Єжи Слоневський
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео