Польська комісія для з’ясування російських впливів потрібна також Україні

Польська комісія для з’ясування російських впливів потрібна також Україні
209117 ПЕРЕГЛЯДІВ

Польська комісія потрібна також Україні

У Польщі розгорілася бурхлива політична дискусія, пов’язана зі створенням спеціальної комісії для з’ясування впливів росії на безпеку Республіки Польща в 2007-2022 роках (Незалежний Медіа Форум інформував свого часу про намір створення такої комісії).

Відповідний Указ підписав президент Польщі Анджей Дуда, який підкреслив свою переконаність у слушності цього рішення, зазначивши, що воно прийняте запізно, про що він шкодує.

Разом з тим Анджей Дуда, який на сьогоднішній день є найбільш рейтинговим польським політиком, підкреслив, що хотів би знати відповіді на ряд запитань, серед яких – чому Польща уклала такі, а не інші газові контракти з росією, й чому, наприклад, платить ціну за газ вищу, ніж Німеччина?

На створення комісії гостро реагує опозиція, яка вважає, що це рішення, прийняте напередодні парламентських виборів у Польщі, є дискримінаційним і несправедливим.

Проте президент Анджей Дуда пояснює, що спрямував Закон про створення комісії на оцінку до Конституційного Трибуналу Республіки Польща, й що будь-яке рішення цієї комісії можна буде оскаржити в суді.

Головний редактор «Gazety Polskiej» Томаш Сакєвіч у передовій статті, підтримуючи створення спецкомісії, пише, що «упродовж 300-х років польською проблемою є величезний вплив сусідніх держав, особливо росії, на ключові напрями функціонування нашого народу», й зазначає, що «росія хотіла перетворити Польщу на колонію».

Створення комісії для з’ясування російських впливів, на думку ряду провідних польських політиків, допоможе державі звільнитися від агентів впливу росії й зміцнить Польщу, яка є союзником України у війні з московським агресором.

Чи не здається українським нашим читачам, що подібна спецкомісія була б дуже корисна і для України, аби сказати правду про російські впливи на нашу державу й викрити українських посібників путіна?

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

Теги: Єжи Слоневський, Польща й Україна: реалії і перспективи,Польська комісія, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,www.mediaforum.news,Tomasz Sakiewicz, Gazeta Polska Daily
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео