Знову про російські впливи на Польщу

Знову про російські впливи на Польщу
285063 ПЕРЕГЛЯДІВ

Знову про російські впливи на Польщу

Як ми вже повідомляли 4 червня 2023, у польському суспільстві триває бурхлива дискусія у зв’язку з тим, що президент Польщі Анджей Дуда створив спеціальну комісію для розслідування впливів росії на безпеку країни в 2007-2022 роках.

Це рішення викликало «великий хаос і великі емоції» в публічних дебатах і розцінюється опозицією, як особиста атака на лідера політичної партії «Громадська платформа», колишнього прем’єр-міністра Республіки Польща й Голови Європейської Ради Дональда Туска, який сподівається виграти наступні вибори й знову повернутися до влади.

Впливова журналістка проурядового табору Катажина Ґуйска в новому числі журналу «Nowe państwo» («Нова держава», червень 2023) опублікувала статтю «Тус і путін – таємниця, яку Польща повинна знати». В ній стверджується, що першим і найважливішим рішенням Дональда Туска після приходу до влади (2007-2014) було перезавантаження відносин із росією. Він думав, що його найважливішою місією є укладання угод з кремлем. Між тим росія, до якої Туск так рішуче наближався, була геноцидною державою, вкрай антипольською й ворожою до країн нашого регіону, – зазначає Катажина Ґуйска, – й демонструвала цю свою позицію дуже відверто – її важко було не зауважити.

Туск запропонував цій злочинній державі різні вигідні для неї проекти, узалежнив Польщу від російських енергоносіїв, не тільки в небезпечний спосіб, але й дуже дорогий.

Польща відкрила перед росією двері в різних міжнародних організаціях, займаючи при цьому підпорядковану позицію, а також надала росіянам доступ до чутливих державних інвестицій, відповідальних за безпеку.

Авторка статті згадує смоленську катастрофу 2010 року урядового польського літака, в якій загинув президент Польщі, міністри, парламентарі, генерали, й наполягає на тому, що завдяки рішенням керівництва уряду, польська держава зазнала самодеградації, віддавши людовбивчим інституціям росії повний контроль над з’ясуванням причин цієї авіаційної катастрофи.

Звинувачення Катажини Ґуйскої доповнює Кшиштоф Карнковський на Інтернет-порталі Niezależnа.PL (04.06.2023) інформаційною сенсацією про те, що в 2010 році тодішня польська влада готувала угоду, яка дозволяла посилати польських вояків для участі в російських військових операціях!

Можна собі уявити, які факти викрилися б в Україні, якби було б створено незалежну й об’єктивну спецкомісію для розслідування російських впливів у 1991-2022 роках на нашу держави і суспільство. 

Єжи Слоневський, оглядач НМФ

Теги: Єжи Слоневський, Польща й Україна: реалії і перспективи,Польська комісія, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,www.mediaforum.news, Niezalezna.PL,Катажина ҐУЙСКА
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео