Ворог цілить по символах української національної ідентичності

Ворог цілить по символах української національної ідентичності
181866 ПЕРЕГЛЯДІВ

Секретаріат Національної спілки письменників України у своїй заяві гостро засудив намагання росії знищити  символи національної ідентичності українців.

Публікуємо текст цієї заяви.

Як відомо, 10 жовтня 2022 росія здійснила масовані ракетні атаки по мирних містах України.

Постраждали не лише критичні об’єкти інфраструктури, а й культурні, наукові та освітні об’єкти, а деякі з них є національними символами України.

Зокрема, 10 жовтня в Києві постраждав Київський національний університет імені Тараса Шевченка, а також Наукова бібліотека імені Максимовича, Інститут літератури НАН України, Інститут археології  НАН України, Національна філармонія, Будинок Центральної ради, в якому розміщені Педагогічний музей України і Музей української революції 1917-1921 рр. Одна з ракет упала біля пам’ятника М.Грушевського на вулиці Володимирській, інша  – на дитячому майданчику в декількох десятках метрів від пам’ятника Тарасу Шевченку, ще одна – неподалік від пам’ятника святому Володимиру, біля моста через Володимирський узвіз.

Є цілком очевидним, що ворог цілеспрямовано б’є по символах нашої культури, нашої історії, нашої української національної ідентичності.

До того ж, як зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну російські військові викрали унікальні артефакти з майже 40 музеїв України, а збитки внаслідок пограбування і руйнування культурних об’єктів оцінюються у сотні мільйонів доларів.

Національна спілка письменників України гостро засуджує варварські дії російської федерації на території незалежної України! Ворог не лише цілеспрямовано силкується поставити Україну на коліна і знищити  нашу державу, українську націю, а й намагається стерти з лиця землі й пам’яті людей знакові символи національної ідентичності України, нашу культуру і нашу історію!

Ми, культурні діячі, закликаємо міжнародну спільноту, яка сповідує демократію і повагу до територіальної цілісності й до культури інших народів, підтримати нас, українців, у цій надскладній кривавій боротьбі проти нашестя дикої орди фашистських варварів!

Разом – переможемо!

Слава ЗСУ!

Слава Україні!

Джерело: Українська літературна газета

Світлина Дмитра Юрченка, 2022

Теги: Національна спілка письменників України,Агресія росії в Україні, Пам'ятки України, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,Українська літературна газета
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео