Foreign Affairs: Три ймовірні сценарії закінчення війни

Foreign Affairs: Три ймовірні сценарії закінчення війни
231676 ПЕРЕГЛЯДІВ

Майже рік триває війна. Які можливі сценарії завершення? «Росія може бути приречена, але...»

Росія, здається, приречена на поразку в Україні, навіть якщо застосує тактичну ядерну зброю, але для Заходу це не буде кінцем його проблем із Кремлем. Війна може принести Росії державний переворот і хаос, пишуть експерти в американському журналі "Foreign Affairs". Є багато сценаріїв того, як може виглядати кінець війни в Україні... Питання в тому, який насправді може бути найбільш реалістичним.

Для Володимира Путіна завоювання України мало стати найважливішим досягненням, проявом нової сили Росії та першим кроком у процесі відбудови імперії. Російський лідер хотів показати, що США — це паперовий тигр, а Москві та Пекіну судилося взяти на себе роль гегемонів у новому багатополярному світовому порядку, пишуть автори тексту Ліана Фікс з Ради з міжнародних відносин США ( CFR) і Майкл Кіммадж, професор історії Католицького університету Америки у Вашингтоні та експерт аналітичного центру Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Вторгнення Путіна в Україну провалилося, і хоча значні зміни ще можуть відбутися, Росія, здається, приречена. Слід розглянути три базові сценарії такого припинення війни, оскільки кожен має різні наслідки для Заходу та України, зазначають Фікс і Кіммадж.

Кілька можливих  сценаріїв. Що справжнє?

Перший і найменш вірогідний сценарій – це визнання Кремлем поразки та початок мирних переговорів на умовах КиєваЩоб такий розвиток подій відбувся, Путіна потрібно маргіналізувати, тому що поки він залишається при владі, це малоймовірно.

За другим сценарієм поразка Росії сталася б після серйозної ескалації конфлікту, а в гіршому – після ядерного удару по Україні, що загрожувало б прямим зіткненням між Росією та НАТО. Автори стверджують, що такий «перехід ядерного порогу» Москвою прискорить її поразку, оскільки Альянс виступатиме за сильний звичайний напад на свої сили.

Третій сценарій передбачає, що закінчення війни буде вимушене крахом російського режиму. Росіяни можуть «повернутися проти (Путіна), якщо війна призведе до масової бідності. Крах його режиму може означати негайне припинення війни... Державний переворот, за яким послідує громадянська війна, буде відлунням того, що сталося після захоплення влади більшовиками в 1917 році», – пишуть Фікс і Кіммадж.

Але такий провал Росії означатиме, що США та Європі доведеться підготуватися до регіонального та глобального хаосу, який виникне. Це може означати конфлікти в самій Росії та навколо неї; питання, яке намагалися вирішити західні політики в 1991 році, знову стане актуальним: «Хто отримає контроль над ядерною зброєю Росії?» – попереджають автори.

Хоча перший сценарій малоймовірний, він має ту перевагу, що якби війна закінчилася мирною угодою, можна було б нормалізувати відносини Росії із Заходом, вважають експерти.

Якби другий сценарій реалізувався і відбулася ядерна атака, якою б трагічною вона не була, це не допомогло б російським військам, і Москва була б «економічно і, можливо, військово покарана світовою коаліцією», кажуть автори.

Можливо, війна в Україні змусила росіян ставитися до Путіна дещо скептично, але «вони звикли, що Росія має статус наддержави... і не хочуть, щоб їхня країна була позбавлена ​​влади та впливу в Європі. наслідки Росії поразка в Україні», – продовжують Фікс і Кіммадж.

Однак у довгостроковій перспективі санкції та кількість російських жертв війни можуть «розпалити вогонь революції» в Росії та призвести до повалення Путіна, вважають автори.

Швидше за все, наступний лідер Росії буде таким же авторитарним лідером; якби він теж мріяв про відновлення статусу наддержави Росії, то, мабуть, не закінчив би війни в Україні. За гіршим сценарієм падіння Путіна призведе до громадянської війни та розпаду Росії , кажуть експерти.

Країна потрапила б у хаос, Москва не змогла б продовжувати війну, і таким чином Україна звільнилася б від загарбника.

Глибока криза в Росії вплине на багато країн регіону; падіння Путіна спричинило б, наприклад, падіння білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Грузія отримала б більше свободи. Старі конфлікти можуть відновитися навколо Росії. Китай намагатиметься отримати більше впливу в Центральній Азії, на Південному Кавказі та на Близькому Сході, пишуть Fix і Kimmage.

Однак драматичне послаблення Росії не означатиме автоматично, що настане «золотий вік порядку та стабільності». Це може стати початком «ланцюгової реакції», від якої Сполучені Штати не матимуть користі. За оцінками авторів, ані США, ані Європа не мали б великих шансів зупинити експансію Китаю та Туреччини, які були б зацікавлені заповнити порожнечу, залишену занепалою супердержавою.

Двічі за останні 106 років Російська імперія розпадалася: у 1917 і 1991 роках; двічі Росії вдалося відбудувати себе. «Росія, яка переможе, одного разу відновить свою позицію та переслідуватиме свої інтереси на власних умовах. Захід має бути політично та інтелектуально готовим як до поразки Росії, так і до повернення Росії», – підсумовують Фікс та Кіммадж.

 Джерело: niezalezna.pl, PAP

Світлина: https://uainfo.org/

Теги: Сценарії закінчення війни , Агресія росії в Україні,Аналітика, Незалежний Медіа Форум, Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa,PAP, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum,Foreign Affairs
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео