Фундація ALIPH для порятунку української спадщини

Фундація ALIPH для порятунку української спадщини
377092 ПЕРЕГЛЯДІВ

ALIPH: повністю відданий справі захисту української спадщини

З початку війни в Україні, у лютому 2022 року, ALIPH працює рука об руку з партнерами та місцевими професіоналами з питань культурної спадщини на місцях, щоб убезпечити, захистити та відновити артефакти по всій країні. Для виконання цієї роботи ALIPH швидко прийняв План дій, що складається з трьох компонентів:

  • Охорона колекцій музеїв, бібліотек, архівів
  • Документування та охорона пам'яток і місць
  • Підтримка українських професіоналів спадщини, в тому числі фінансовими заходами
 
 

Професіонал із пам’ятної спадщини обмірює полотно перед зберіганням у Національному архітектурно-історичному заповіднику Чернігова, Україна © НКРЗ

Ось деякі результати з моменту впровадження плану в березні 2022 року:

  • Охорона понад 160 колекцій шляхом придбання складського обладнання (полиць, шаф, шаф тощо), ящиків музейного зразка, пакувальних матеріалів, засобів пожежної безпеки (вогнегасників, протипожежних ковдр, пожежної сигналізації), а також генераторів, осушувачів, очищувачі повітря та матеріали для кріплення дверей і вікон і підвищення безпеки колекцій.
  • У співпраці з містом Женева, а також партнерами в Австрії, Італії, Франції, Швейцарії та Великобританії, ALIPH профінансував транспортування сотень дерев’яних музейних ящиків та іншого необхідного обладнання.
  • Оновлення дев’яти основних сховищ артефактів, щоб запобігти пошкодженню збережених творів, особливо вологістю, протягом зими.
  •  Для виконання екстреної реставрації артефактів Національним науково-дослідним реставраційним центром (ННДЦ) були задіяні чотири «швидкі допомоги спадщини» – мобільні лабораторії з консерваційним обладнанням .
  • Було створено систему документування, моніторингу та аналізу об’єктів культурної спадщини для підтримки майбутніх зусиль з відновлення. Його реалізували Фонд глобальної спадщини та Університетський коледж Лондона.
  • Дві ініціативи з 3D-документування та фотограмметрії впроваджуються українськими операторами для  сканування 40 пам’яток ризику  по всій країні, зокрема у Львові та Одесі.
  • ALIPH приєднався до програми Europa Nostra та Global Heritage Fund для фінансової підтримки українських професіоналів спадщини в регіонах, які найбільше постраждали від війни. На сьогоднішній день ALIPH профінансував ще три ініціативи для підтримки додаткових  200 фахівців з питань культурної спадщини , чиї зарплати були зменшені або припинені через війну, щоб вони могли продовжувати виконувати свою місію зараз і в майбутньому.
 

Ми мали нагоду представити цей план дій на нашій фотовиставці «Дії для захисту культурної спадщини в Україні» на 5 -му Паризькому форумі миру в  листопаді 2022 року. Ця виставка присвячена професіоналам у галузі спадщини, які невтомно працюють над захистити українську спадщину. Фотографії були виставлені біля Palais Brongniart, у самому серці Парижа. Ми мали честь представити нашу роботу в Україні Президенту Республіки Франція Еммануелю Макрону та Президенту Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассісу.

Ми хотіли б подякувати нашим державним і приватним членам за їхню підтримку Плану дій, а також Європейському Союзу, Getty Trust і Князівству Монако за цільове фінансування цієї програми. ALIPH вже виділив 3,5 мільйона доларів США на підтримку конкретних проектів у сфері захисту української спадщини.

Теги: Фундація ALIPH
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео