Поляки – патріоти, вони люблять свої пам'ятки

Поляки – патріоти, вони люблять свої пам'ятки
113320 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Глінський (ліворуч) та директор NIKZ Міхал Лащковський (праворуч) під час прес-конференції з нагоди відкриття соціальної кампанії Національного інституту охорони пам’яток тел.  «У пам’ятники варто інвестувати».  фото.  БУВАЙ.  ПерешкодаВіце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Глінський (ліворуч) та директор NIKZ Міхал Лащковський під час прес-конференції з нагоди відкриття соціальної кампанії Національного інституту охорони пам’яток «У пам’ятники варто інвестувати»

Пам’ятки – це наша ідентичність, спільнота, а також можливості для розвитку, – сказав віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський під час конференції, яка відкриває кампанію Національного інституту охорони пам’яток під назвою «У пам’ятки варто інвестувати».

Національний інститут охорони пам’яток на замовлення Міністра культури та національної спадщини підготував соціальну акцію «У пам’ятки варто інвестувати». У рамках кампанії підготовлено два відеоролики для різних цільових груп, особливо для молоді – дослідники виявили, що з віком частота контакту з пам’ятками зменшується.

«Турбота про пам’ятки перетворюється на питання нашої ідентичності, але це також дуже важлива діяльність з точки зору економічного розвитку. Пам’ятки стимулюють туризм, стимулюють розвиток місцевої економіки, і, перш за все, пам’ятки дуже популярні серед поляків» – сказав віце-прем’єр Глінський на конференції в штаб-квартирі Міністерства культури та національної спадщини Польщі.

Він нагадав, що дослідження IPSOS для Національного інституту охорони пам’яток показує, що 87% поляків вірять, що доглянуті пам’ятки в їхніх місцевих громадах перетворюються на можливості розвитку. «Їм подобаються, їх вважають важливими», – додав він.

Опитування IPSOS також показує, що 85% з поляків вважають пам'ятки "важливими для Польщі". 82% респондентів відповіли, що пам’ятки «важливі для місця, де вони живуть».

Віце-прем’єр Глінський зазначив, що «протягом років Народної Республіки Польща, пізніше Третьої Республіки Польської, ми мали досить багато занедбаності у сфері охорони пам’яток, хоча було багато зроблено». «Створено багато інституцій, вкладено багато коштів, але потреби настільки великі, що вимагають активізації діяльності держави в цій сфері»,  зазначив він.

За його словами, «за останні сім років ми збільшили програму, якою керує Міністерство культури та національної спадщини Польщі, приблизно з 80 мільйонів злотих до 220 мільйонів злотих». Очільник Мінкульту також зазначив, що є Генеральний консерватор пам’яток, а також управління охорони пам’яток. «Багато років функціонує Інститут національної спадщини, який є експертною базою насамперед для різноманітної практичної діяльності з охорони пам’яток», – додав він.

Він повідомив, що торік було створено Національний інститут охорони пам’яток, головною метою якого є «навчання громадськості в цій сфері, а також підготовка до створення інституції, яку ми хотіли б назвати  Агентство Ревіталізація». «Це буде державне агентство, яке дуже рішуче займатиметься цією сферою»,  пояснив він.

Однак, за його словами, "це стане можливим тоді, коли ситуація економічної кризи в світі дозволить нам це зробити, коли це дозволять державні фінанси". Він додав, що наразі Міністерство культури та національної спадщини Польщі готує цей інструмент.

«Кілька тижнів тому ми започаткували нову програму під назвою «Польський орден пам’яток», тобто Національну програму відновлення пам’яток. Це трирічна програма, яка зараз готується. Відбір проектів, поданих органами місцевого самоврядування, триватиме незабаром, а потім буде 12 місяців, щоб підготувати ці проекти. 3 мільярди злотих – це величезна сума, якої ще ніколи не було. На один проект буде доступно максимум 3,5 мільйона злотих», – повідомив глава Мінкультури та національної спадщини.

Говорячи про кампанію «У пам’ятки варто інвестувати», він наголосив, що «пам’ятки, наша історія – це наша ідентичність, спільнота, але й можливості розвитку».

«Поляки це знають, вони це відчувають. Вони знають, що серед добре доглянутих пам’яток підвищується якість життя, але є також можливості для розвитку з точки зору залучення туристів і розвитку економічних секторів. Охорона пам’яток є елементом креативних індустрій, тобто цього нового етапу розвитку культури в цілому»,  наголосив він.

Директор NIKZ д-р Міхал Лащковський зазначив, що «поляки люблять пам’ятки». «Це результат дослідження, проведеного на замовлення IPSOS, а також результат попередніх досліджень нашої дочірньої установи NID»,  зазначив він.

За його словами, «поляки вважають, що пам’ятки дають відчуття безпеки, певності, безперервності та гордості». «Реставровані пам’ятки викликають відчуття гордості. Оновлені пам’ятки – це спадкоємність поколінь. Це те, що ми можемо показати нашим дітям і онукам. Це також можливість для інвестицій та розвитку, чому ми присвятили нашу кампанію».

Він зазначив, що двома основними наративними осями кампанії є соціальний капітал і фінансовий капітал, який можуть генерувати пам’ятки.

Ролики з рекламою кампанії будуть показуватися в Інтернеті.

Національний інститут охорони пам'яток Польщі державна установа культури. Проводить науково-дослідні, інвентаризаційні та реставраційно-будівельні роботи, здійснює експертну підтримку та сприяє охороні пам'яток. 

Katarzyna Krzykowska, Anna Kruszyńska (PAP)

Світлина: У страдавньому польському містечку Казімєж Дольний поблизу Любліна

Теги: Міністерство культури та національної спадщини Польщі,Міністр Пйотр Глінський,Охорона пам'яток культури,Національна спадщина, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео