Мурали. Як вуличне мистецтво перетворює недоліки Києва в перли?

Мурали. Як вуличне мистецтво перетворює недоліки Києва в перли?
111983 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нині невіддільною частиною Києва стають мурали – настінні розписи на архітектурній площині будівель. На відміну від графіті, вони мають санкціонований характер, тобто узгоджуються з владою. Як наслідок, рисунки виглядають гармонійно, не так строкато та ховають значно більший сенс, перетворюючи не надто красиві закутки на справжні перлини.

Вуличне мистецтво в Україні зародилось у 1990-х роках у вигляді нелегальних графіті – на вагонах метро, старих автомобілях, мостах, у покинутих будинках тощо. Перші офіційні фестивалі цього жанру почали проводитись упродовж 2000-2010-х років. Тоді ж появились перші мурали.\

їПершими вітчизняними авторами санкціонованих монументальних творів, які здобули популярність не лише в Україні, а й у світі, став дует "Interesni Kazki". Виник колектив у 2001 році, а 2004 – узялись за зображення химерних персонажів. Серед збережених до сьогодні їхніх робіт варто відзначити «Мавпу з барабаном» на Шота Руставелі, 24, та мурал на Левандовській вулиці, 10.

У галереї "Лавра" 2009 року відбувся фестиваль урбаністичного мистецтва "I love Kyiv", де взяли участь графітери з Донецька, Луганська, Харкова й Берліна та їм віддали стіни галереї під артоб'єкт. Наступного року той самий заклад провів у співпраці з КМДА та за підтримки французького й німецького посольств фестиваль "Muralissimo". Під час останнього на сірих стінах міських будинків появились яскраві та позитивні мурали. Серед тих, що зберігся, можна побачити "Оптичні ілюзії" на Гоголівській, 32. Наступного року захід повторився та приніс ще більше муралів столиці.

Поворотною точкою в розвитку муралів стала Революція Гідності, що спричинила потрясіння й сплеск національної свідомості. Одним із засобів вираження стало вуличне мистецтво, у котрих популярними стали кольори національного прапора. Досить символічним стало графіті "Ікони Революції", намальоване на вулиці Михайла Грушевського, 4, під час протестів зими 2014 року. Воно встигло стати одним із символів тих подій та згодом отримало звання пам'ятки історії.

Сплеск популярності муралів припав на 2014-2016 роки. Тоді в столиці реалізували кілька масштабних проектів, серед них – "City Art", "Mural Social Club", "Dynamic Urban Culture Kyiv", "Art United Us". Київ відвідали безліч всесвітньовідомих художників, які залишили на будинках міста свої роботи: Ана Марієтта з Пуерто-Рико («El Abrazo del Sosiego» на Олександра Кониського, 2), Кенор Мартінез Ванберген з Іспанії (абстракція на Берестейському проспекті, 114/2), Гвідо ван Гелтен з Австралії (українка на бульварі Лесі Українки, 36-А), Ернесто Мараньє із США («Павич», на проспекті Бажана, 5-Е), бельгійський художник ROA («Кролик, пацюк і сурикат» на вулиці Олеся Гончара, 32-А), італійський художник з ніком 2501 (найвищий мурал в Європі «Воля» на проспекті Червоної Калини, 1-В). Також є безліч знакових творів і серед вітчизняних митців.

 

Влад ДЯДИН

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео