Юрій Щербак: У Європі виникне потужний українсько-польський тандем

 Юрій Щербак: У Європі виникне потужний українсько-польський тандем
244200 ПЕРЕГЛЯДІВ

 У найновішому числі впливового тижневика «Ґазета Польска» (№39, 28.09.2022) з’явилася стаття відомого українського письменника, Надзвичайного і Повноважного Посла України Юрія Щербака «Без вільної України і вільної Польщі не буде вільної Європи».

Це вже третя за останні два місяці публікація Ю.Щербака в журналі «Ґазета Польска». Нову статтю автор починає з відомого гасла Юзефа Пілсудського: «Немає вільної Польщі без вільної України», згадуючи також слова іншого видатного поляка – Збігнєва Бжезінського – про те, що «без України Росія перестає бути імперією, але у випадку поневолення України Росія автоматично стає імперією».

Називаючи російсько-українську війну екзистенційною, зіткненням сил Світла і Темряви, Юрій Щербак вважає, що російська «Імперія Зла» у разі перемоги в Україні не зупиниться й спрямує свою агресію в бік Литви і Польщі.

«Незважаючи на те, якою важкою й болісною  буде боротьба вільних народів з московською ордою, віримо в нашу перемогу», – підкреслює український письменник. Він пропонує вже сьогодні замислитись над побудовою повоєнною світу, над тим, що чекає на наші братні народи в близькому майбутньому.

Ю.Щербак переконаний, що, незважаючи на те, що в результаті російського вторгнення українська держава і народ опинилися на краю прірви, сталося справжнє диво: завдяки героїзму ЗСУ сформувалася українська політична нація і зміцнилася державність, «доводячи своє право на провідне місце в повоєнній Європі в новій архітектурі світової безпеки».

Автор застерігає проти ейфорії і закликає пам’ятати, що і в Польщі, і в Україні існують сили, спрямовані на розпалювання ворожнечі, на «витягування скелетів нашого важкого минулого», аби унеможливити майбутні спільні починання.

Ю.Щербак закликає до створення українсько-польської комісії «Спільне майбутнє», до проведення дискусії про параметри повоєнного – після перемоги над Росією – Союзу наших держав і народів. Основою такого проекту могла б стати ініціатива Тримор’я, яка вже сьогодні об’єднує 12 держав-членів ЄС.

У мріях автора статті – близький союз двох держав в формі конфедерації в політичній, економічній, військовій, науковій та інших сферах, створення міжпарламентської асамблеї, об’єднання військових підрозділів, спільна діяльність розвідки й контррозвідки, створення спільних промислових корпорацій і тісна співпраця малого та середнього бізнесу.

«Зрозуміло, – підкреслює Ю.Щербак, – що це буде нелегкий шлях до узгодження спільних інтересів і амбіцій, але його треба пройти».

Автор вірить, що в Центральної-Східній Європі виникне потужний тандем з потенційною чисельністю до 90 млн громадян: за таких умов можна буде по-новому перефразувати формулу Ю.Пілсудського: «Без вільної України і вільної Польщі немає вільної Європи».

 

Валентин Кондратюк 

На світлині публікація Юрія Щербака

 

Теги: #НезалежнийукраїнськиймедіацентруЄвропі #ЮрійЩербак #IMF #Independentmediaforym #uacenter.media #ПольськеРадіо #СвітланаМялик #ВалентинКондратюк,#ДжоржеттМосбахер #Польща #УкраїнаПольща
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео