Міхал Марек: Варшава дбає, щоб українці отримали дуже багато зброї

Міхал Марек: Варшава дбає, щоб українці отримали дуже багато зброї
372190 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми працюємо над тим, щоб українці отримали дуже багато зброї – Міхал Марек

 

Як змінилася Польща і безпекова ситуація в цій державі за майже рік повномасштабної війни Росії проти України? Якою буде подальша підтримка Варшавою Києва? Яким нині є вплив Польщі у Європі? Про це розповів в інтерв'ю Українському радіо директор польського Центру досліджень сучасного середовища безпеки Міхал Марек.

Чи залишається незмінним курс Польщі щодо підтримки України і як змінилася безпекова політика вашої держави за цей час?

– Наша політика щодо України не змінилася. І я не бачу в цьому навіть такої можливості. У нас є чітке розуміння: якщо б Україна цю війну програла, то наступною могла б бути Польща. Тому вас тут підтримувати треба обов'язково. Щодо безпекової політики в нашій державі, то процеси зараз дуже прискорилися: нам треба зараз дуже швидко модернізувати армію і зробити її сильнішою. Тому ми розвиваємо піхоту, ППО, ракетні системи. 

Російська пропаганда говорить про те, що Польща і країни Балтії нібито починають створювати війська вторгнення (бо частина американських військ перебазувалася до Східної Європи). Чи готуєтеся ви до прямого військового протистояння з Росією?

– Так. Ми готуємося до того, щоби захищатися від потенційного удару ззовні. Зараз це є малоймовірним, Росія не атакує країни НАТО. Вона зараз не настільки сильна, бо займається війною в Україні. Але нам треба все одно підготуватися і сприймати Росію, як серйозну загрозу. Продовжувати підтримувати Україну мілітарно, дипломатично та готуватися до оборони. Росіяни використовують нашу підготовку в армії, щоби показати своїй аудиторії, що нібито країни Балтії, Польща та НАТО є загрозою для Білорусі і Росії. Що Росія начебто ввесь час захищається від удару НАТО. Що війна в Україні – це нібито оборонна війна Росії. Використовує Москва це для того, щоб легалізувати цю війну. При цьому Росія не використовує всю інформацію. Лукашенко також своїми діями консолідує білоруське суспільство. 

Є якісь можливості протистояти цим наративам?

– Нам потрібно боротися із російською дезінформацією у власній польській інформаційній сфері. В нас скоро будуть парламентські вибори. Росіяни та проросійські сили, російські польськомовні ресурси дуже активно працюють, щоби стимулювати в Польщі анктиукраїнські настрої. І таким чином будувати політичний потенціал для структур, які спробують зайти в парламент, як вже суто проросійські. Для нас зараз головне, щоби нейтралізувати ці ворожі дії. Щодо впливу на російську інформаційну сферу, то це велика проблема, бо в нас обмежені ресурси для цього. Росіяни зараз є настільки закритим зазомбованим суспільством, що дуже важко їм донести альтернативну інформацію. Росіяни, які вже роками живуть у Європі, також потрапляють під величезний вплив російської пропаганди. І треба працювати саме із цими росіянами: через них намагатися донести думку в Росію.  

Що включає в себе новий пакет військової допомоги, який Варшава надасть Києву? Зокрема, Польща надає Україні танки Leopard 2. 

– Ми весь час перебуваємо у процесі формування і розширення цього пакету військової допомоги Україні. І цей процес постійно триває. Головною темою є танки та ракетні системи. 

 

Президент Польщі Анджей Дуда відвідав полігон, де зустрівся з українськими танкістами, які опановують танки Leopard 2, Grzegorz Jakubowski, КPRP

 Що стосується впливу Польщі в Європі. Наскільки він змінився? 

– У нас зберігається дуже сильний вплив на формування інформаційних і політичних рішень в ЄС щодо підтримки України. Ми можемо акцентувати важливість саме тих рішень, які потім будуть прийняті в Парижі або Берліні. Важливо додавати це до інформаційного процесу: бо тоді ми починаємо, а інші, потужніші країни далі із цим усім розбираються. Зараз наша позиція посилюється. Ми стаємо сильнішими щотижня. Ми будемо більш рішучими, ніж ми зараз є. Ми розуміємо наше місце в Європі, розуміємо, що ми не настільки потужні, щоби впливати на все. Але ми також не займаємося недооцінкою своїх сил. Я оптимістично дивлюся на розвиток нашої позиції. Ми маємо шанс позитивно впливати на те, яку допомогу Україна отримає в майбутньому. І ми працюємо над тим, щоб українці реально отримали дуже багато різної зброї. 

Чи бачите Ви можливість в найближчому майбутньому створення нових форматів співпраці між союзниками? Чи можуть бути нові регіональні союзи?

– Є союз і є формат. Головним союзом є НАТО. Україні треба орієнтуватися на кооперацію саме із НАТО. А все інше – це формат в рамках одного союзу, який пов'язаний із НАТО. Ці всі держави у різних форматах хочуть рішучіших дій для допомоги Україні, зокрема щоби прискорити як мілітарну допомогу, так і вплинути дипломатично. Я не уявляю зараз формування ще одного нового союзу.   

Чи планує Польща вислати з метою безпеки російських дипломатів і послів?     

– Ця ідея є в інформаційному просторі. Але далі цього простору таке питання не розглядається. Це буде лише інформаційний фактор, який не вплине загалом на ситуацію. 

Як Ви бачите перспективи завершення війни Росії проти України? Чи можливий формат переговорів із Кремлем?

– Думаю, що ця війна буде тривати дуже довго, роками. Форма переговорів із Кремлем можлива тоді, коли Росія мілітарно програє війну і російські війська відступлять на територію Росії. Тоді буде час для успішних переговорів. Якщо росіяни зараз підуть у наступ, українцям вдасться цей наступ зламати, перейти до контрнаступу і настільки сильно вдарити, щоби в Росії пішли внутрішні процеси та зміна влади – то лише тоді можна говорити про переговори. Але такий процес є малоймовірним.  

Чи може програти ядерна держава?                             

– Є програш де-факто і де-юре. Зараз для росіян ще є такий момент, що Росія може і не перемогти, і не програти, щоб зберегти своє обличчя.   

Чи буде збільшена військова підтримка після переговорів Зеленського особисто із лідерами країн?              

– Це дуже важливо, коли Зеленський своєю присутністю на Заході дає можливість західним ЗМІ стимулювати хвилю позитивних емоцій щодо України у західному суспільстві. Лідери ухвалюватимуть таке рішення, яке вимагатиме суспільство. А суспільство стимулюватиме своїх лідерів підтримувати Україну. Ця позитивна хвиля дає можливість західним політикам ухвалювати корисне рішення для України. Тому сама присутність Володимира Зеленського є дуже важливою. 

Зеленський планує представити в США формулу миру. Яке ставлення Польщі до цього плану? Чи може Польща стати посередником у переговорах між Росією та Україною? 

 – Ні, не може. Росія через свої пропагандистські дії змалювала в своєму суспільстві негативну Польщу. Тому зараз росіяни не зможуть довести самі собі, що ми є об'єктивною платформою, тим фактором, який може допомогти в діалозі досягти миру. Росіяни стільки років говорили про Польшу, як про нібито провокатора, агресора, есенцію зла, всього поганого, що росіяни не зможуть вже змінити ці наративи і переконати своє суспільство, що в діалозі із Польщею ми можемо досягти миру. Польща може впливати, допомагати Україні, але офіційно росіяни ніколи не скажуть про Польщу, як про фактор, який може допомогти у процесі мирного врегулювання війни. 

Бесідувала Світлана МЯЛИК

 

Теги: Світлана МЯЛИК, Українське радіо,директор польського Центру досліджень сучасного середовища безпеки Міхал Марек, Агресія росії в Україні, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, www.uacenter.media, IMF,Grzegorz Jakubowski, Анджей ДУДА,танки Leopard 2
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео